Hlavní obsah

Komunisté hledají náhradu za Filipa. Bude řešit vyschlý penězovod

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Končící předseda KSČM Vojtěch Filip.

Reklama

Předseda komunistů po prohraných volbách skončil. Jeho nástupce čekají hladové roky - strana přišla o významnou část peněz od státu a bude muset šetřit.

Článek

Komunisté si po volebním fiasku v sobotu zvolí své nové vedení. Favoritkou je současná europoslankyně Kateřina Konečná. Vedle ní se ale o uvolněné místo po rezignujícím Vojtěchovi Filipovi uchází dalších sedm soudruhů a soudružek.

Ať vyhraje kdokoli, bude muset co nejrychleji vyřešit, kde vezme peníze na to, aby dostal komunisty zpět do poslaneckých lavic. V letošních volbách získali jen 3,6 procenta hlasů a poprvé od sametové revoluce skončili mimo celý parlament.

Komunisté mají v současnosti na svém transparentním účtu úspory zhruba 40 milionů korun. Stále ale ještě dobíhají platby související s volbami. Na letošní volby si vyhradili 22 milionů, a pokud své finanční plány dodrží, zaplatí letošní kampaň z příspěvků za hlasy, což je 19,4 milionu korun.

Před sebou ale mají hubené roky. Kromě jednorázového příspěvku za hlasy ve sněmovních volbách a státního příspěvku na činnost jim přísluší už jen peníze za 13 krajských zastupitelů a drobný příspěvěk na jejich think tank s názvem Institut české levice.

V součtu to v následujících čtyřech letech (pokud tedy nedojde k předčasným volbám) znamená jistých 45 milionů korun od státu. Pro srovnání - jde o stejnou částku, jakou strana dosud dostávala za jeden jediný rok.

A i s takovými příjmy loni strana skončila podle své účetní uzávěrky ve ztrátě 27 milionů korun. Jen na mzdách totiž vydá ročně 42 milionů korun.

Během následujících čtyř let komunisty navíc čekají hned patery volby - komunální, evropské, krajské a dvoje senátní. A část peněz musí ponechat na kampaň z pohledu přežití strany nejdůležitější - sněmovní za čtyři roky.

„Finanční zásah pro KSČM, která nemá sponzory v řadách pochybných miliardářů, je značný. Vedení musí šetřit nejdřív samo u sebe, následně je namístě zhodnotit využívání majetku v rukou KSČM a prostory, které nejsou naprosto nezbytně nutné k politické činnosti strany, nabídnout k pronájmu,“ říká k tomu favoritka předsednické volby Kateřina Konečná.

„Možné rezervy vidím i ve službách, které si KSČM objednává. Nebude to jednoduché a bude to vyžadovat pochopení i osobní angažovanost každého člena KSČM, ale jedná se o výzvu, která se dá zvládnout,“ dodala. Které služby jsou podle ní zbytné, ale nechtěla dále rozvíjet, je to prý na pozdější dohodě s širším vedením strany, pokud bude zvolena.

Platy funkcionářů

Šetření je ale téma i její soupeřky v boji o předsednický post - mostecké exposlankyně Hany Aulické Jírovcové, která se jinak s Konečnou neshodne ideově téměř na ničem. Aulická vedle místa nejvyššího kandiduje i na místopředsednický post pro ekonomiku.

I ta se chce podívat na využití majetku strany, a co se týče personálií, je o poznání méně diplomatická než Konečná. „Je třeba řešit organizační strukturu strany, podívat se na platy funkcionářů. Je třeba položit karty na stůl a říci si, co dělat v aktuální situaci,“ uvedla.

Podle ní by prozatím stačilo, kdyby se srovnaly peněžní odměny rovnoměrně a nedocházelo k tomu, že za tu samou práci dostává někdo více a někdo méně. „Dále pak odměňovat tak, jak jednotliví zaměstnanci pracují, jestli mají výsledky. Motivovat je,“ dodala.

Platy straníků přitom hrají u komunistů důležitou roli. Peníze ze sídla v pražské ulici Politických vězňů neodtékají na rozšafné volební kampaně, jak tomu bylo u socialistů v éře Jiřího Paroubka, ale na samotnou obsluhu stranického aparátu. Jen zaměstnanců měla KSČM loni 76 a smluv na dohodu o provedení práce mělo s KSČM podepsáno dalších 169 lidí.

Právě z této armády čerpal v posledních letech svou politickou moc Vojtěch Filip, a to nejen na stranické centrále, ale hlavně v okresech. Komunisté stále drží své okresní sekretariáty a na nich bývají zaměstnáni lidé, kterým strana platí třeba jen 5 tisíc měsíčně. Suma to není závratná, ale protože je většina okresních pohlavárů důchodového věku, příspěvek od strany často tvoří významné přilepšení jejich měsíčních příjmů.

Právě zde čeká uchazeče o předsednický post téměř hodinářská práce - jak si okresní kádry nenaštvat, a přesto ušetřit. Záležet bude i na tom, zda Filip i po svém odchodu tyto hlasy ovládá, když již nerozhoduje o zachování jejich životních jistot. Na otázku, koho Filip jako svého nástupce podporuje, Seznam Zprávám neodpověděl.

Milionové nemovitosti

Komunisté jsou momentálně bez dluhů. Strana vedle toho vlastní palác v ulici Politických vězňů v centru Prahy (historické sídlo Ředitelství Buštěhradské dráhy) a další desítky nemovitostí v regionech.

Podle účetní uzávěrky z roku 2020 je jejich účetní hodnota zhruba 170 milionů korun, díky nájmům z nich straně plyně zisk 20 milionů ročně. Před 15 lety se centrálu straníci pokusili prodat za 400 milionů korun, nakonec ale z obchodu vycouvali.

Kromě státní dotace pak přispívají 12 miliony korun sami členové a na peněžních darech - rovněž většinou od straníků či sympatizantů - vybere ročně mezi 6 až 8 miliony korun. Záleží na tom, jaké volby se v daném roce konají.

Reklama

Doporučované