Hlavní obsah

Komunisté napínají opozici. O nedůvěře vládě rozhodnou za dva týdny

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Pavel Kováčik a Vojtěch Filip.

Reklama

Zda budou hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě, nebo ne, komunisté zatím nevědí. Chtějí, aby o tom rozhodli jejich členové. Na verdikt jim dali dva týdny.

Článek

Komunisté budou opět jazýčkem na vahách. Pětice opozičních stran – KDU-ČSL, ODS, Piráti, STAN a TOP 09 –, které chtějí začátkem června vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, totiž potřebují komunistické hlasy k tomu, aby vládě byla nedůvěra vyslovena. Hlasy opoziční SPD, jež po vyvolání nedůvěry vládě volá již delší dobu, totiž nestačí.

Komunisté si ale dávají načas. Zda KSČM bude hlasovat pro, bude jasné až těsně před hlasováním.

Dnešní výkonný výbor KSČM totiž rozhodl, že tím, kdo by měl o výsledku hlasování rozhodnout, je členská základna. „Požádáme členskou základnu o zásadní stanoviska v této věci tak, abychom je měli do 31. května zpátky,“ uvedl předseda komunistů Vojtěch Filip.

Názory členů budou sbírat jednotlivé okresní a krajské výbory. Podle Filipa je to běžná praxe komunistické strany.

Vyslovení nedůvěry vládě

Pro vyslovení nedůvěry vládě je nutné, aby je podpořila nadpoloviční většina všech poslanců, tedy minimálně 101 zákonodárců. Na tahu je poté prezident – může nechat dovládnout vládu v demisi, pověřit sestavením vlády někoho z politické scény nebo sestavit vládu odborníků.

Výkonný výbor zároveň požaduje, aby poslanecký klub na červnové schůzi hlasoval jednotně. „Taktika, která bude zvolena na poslaneckém klubu, už není věcí politických orgánů,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

Komunisté podle něj chtějí rozhodnout v čase co nejbližším danému jednání Sněmovny, aby případně stihli zareagovat na měnící se podmínky. „Jediné, co vidím jako velmi jisté, je, že nebudeme hlasovat proti vyslovení nedůvěry,“ dodal.

Výše zmíněné opoziční strany mají dohromady 87 hlasů, k vyslovení nedůvěry by jim nepomohlo ani 6 nezařazených poslanců. Komunisté mohou nabídnout 15 hlasů, které již k nadpoloviční většině 101 hlasů těsně stačí.

Opozice chce hlasování o nedůvěře vládě vyvolat na začátku července poté, co se vyřeší diplomatická krize mezi Českem a Ruskem. Ruská federace má do 31. května čas na stažení zbývajících diplomatů, jež česká strana vyhostila.

Reklama

Doporučované