Hlavní obsah

Komunisté nemají poprvé od vzniku Senátu žádného zástupce v horní komoře

Rozhovor s Jiřím Dolejšem o výsledku senátních voleb.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Komunisté neuspěli ani minulý týden v komunálních volbách a historicky nejhorší výsledek zažili i v loňských volbách do Poslanecké sněmovny.

Článek

Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) nebude mít poprvé od vzniku Senátu od roku 1996 žádného zástupce v horní parlamentní komoře. Její kandidátka na Karvinsku, bývalá poslankyně Milada Halíková, prohrála ve druhém kole senátních voleb s bohumínským starostou Petrem Víchou (ČSSD).

„Je to vážná ztráta pro KSČM, ale věřím, že se s tím vypořádáme a že se v příštích volbách do horní komory parlamentu opět dostaneme,” řekl ČTK místopředseda komunistů Stanislav Grospič. Letošní senátní volby podle něj skončily neúspěchem pro celou levici i pro vládní hnutí ANO. KSČM se musí podle něj výsledky voleb seriózně zabývat a vzít si poučení pro příště. „Věřím, že komunistická strana má sílu se s tím vypořádat,“ dodal Grospič.

K volebnímu výsledku se vyjádřil i člen KSČM Jiří Dolejš, který odmítl, že by KSČM stála místa v Senátu spolupráce s Andrejem Babišem a ANO. „Dokud Andrej Babiš bude slibovat a plnit věci, které má levice v programu, tak bude volič u něj,“ řekl Dolejš v rozhovoru pro Seznam.

Případná výměna předsedy strany Vojtěcha Filipa podle Dolejše není řešením. Strana údajně čelí věkové krizi. KSČM je podle Dolejše velmi stará s průměrným věkem 75 let, problém vidí i v nedostatku mladých lidí ve straně, kterým by voliči věřili ambice KSČM oslovit budoucnost.

Reklama

Doporučované