Hlavní obsah

Komunisté neuspěli, za velkým propadem vidí Babiše i koronavirus

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedi, Profimedia.cz

Podle členů KSČM může být za nízkým výsledkem i podpora vlády premiéra Andreje Babiše.

Reklama

Po osmi letech nebude mít Ústecký kraj v čele hejtmana z KSČM.

Článek

I když hlasy v Ústeckém kraji nejsou ještě sečtené, už je jasné, že komunisté tady přijdou o post hejtmana.

Osm let jím byl Oldřich Bubeníček. Ten už letos nekandidoval, rozhodl se z politiky odejít do důchodu.

KSČM drží v Ústeckém kraji průběžně až osmé místo. A nyní to vypadá, že bude poslední stranou, která se tu do krajského zastupitelstva dostane.

„Myslím si, že na těch kandidátkách jsou chytří lidé, neumí ale prodat to, co se udělalo,“ komentoval dosavadní výsledky Bubeníček.

Jenže KSČM propadla i jinde. Nejvíc hlasů, okolo 6,2 procenta, drží právě v Ústeckém kraji. Jinde má mnohem méně a v řadě krajů se komunisté do zastupitelstva nejspíše vůbec nedostanou.

Místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná uvedla, že zatím výsledky nesledovala, protože byla s rodinou. Když jí reportér Seznam Zpráv řekl, jak se komunistům (ne)daří, byla překvapena.

„Nevím, jestli jsem tuhle hrůznou zprávu chtěla slyšet od vás. Dohodli jsme se na vedení, že individuální komentáře nebudeme poskytovat,“ prohlásila Konečná a poté telefonický rozhovor ukončila.

Poslanci KSČM Leo Luzar, Stanislav Grospič a Miloslava Vostrá uvedli, že určitě pro komunisty nejde o žádný úspěch.

„Budeme si muset udělat svoji analýzu, co k takovým nízkým výsledkům přispělo. A nemyslím, že všechno můžeme svádět na covid,“ řekla Vostrá.

„Nedokážeme lidi přesvědčit o té práci, která byla odvedena, to se nám dlouhodobě nedaří,“ podotkla pak poslankyně Vostrá, která sama v kladenském volebním obvodu kandidovala do Senátu a podle průběžných výsledků zcela propadla.

Podle ní KSČM mohlo uškodit také to, že podporovala vládu premiéra Andreje Babiše. „Být jen ve čtyřech krajích ze čtrnácti je prohra,“ uvedl na Twitteru komunistický poslanec Jiří Dolejš.

Naopak Leo Luzar si myslí, že za dosavadním nízkým výsledkem KSČM může být právě pandemie nového typu koronaviru.

„Vnímáme, že náš volič je většinou v seniorském věku. Čili jak se projevil ten strach, který byl v poslední době silně vyvoláván vůči covidu. To si budeme muset vyhodnotit,“ uvedl Luzar.

Na otázku, zda by z toho vedení KSČM nemělo vyvodit důsledky, se komunistům nechtělo v průběhu volebního odpoledne odpovídat.

Poslanec Stanislav Grospič odbyl otázku Seznam Zpráv výrokem, že dokud nebudou spočteny všechny hlasy, nemyslí si vůbec nic.

Reklama

Doporučované