Hlavní obsah

Komunisté pomohou vládě řešit důchody. Babiš se na tom dohodl s Filipem

Foto: ČTK/Skřivánek Petr, ČTK

Premiér Andrej Babiš a předseda KSČM Vojtěch Filip.

Reklama

aktualizováno •

KSČM se připojí ke skupině, která má reagovat na výsledky Komise pro spravedlivé důchody.

Článek

Komunisté se zapojí do diskuse o plánovaných změnách systému důchodů. Předseda KSČM Vojtěch Filip se na dnešní schůzce s premiérem Andrejem Babišem dohodl na zapojení KSČM do skupiny, která má probrat výsledky komise pro spravedlivé důchody při ministerstvu práce a sociálních věcí. Filip to po jednání řekl novinářům.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) souhlasí s tím, že se na přípravě návrhů mají podílet odborníci z praxe. Poukázala na to, že už rok zasedají v její komisi pro spravedlivé důchody. Předsedkyně komise Danuše Nerudová řekla, že vznik premiérovy skupiny vítá. Věří, že v ní začne politický dialog o podobě reformy, a to i v koalici.

Komisi pro spravedlivé důchody zřídila Maláčová před rokem. Zasedá v ní přes 40 zástupců stran, resortů, univerzit, odborů, firem i neziskových organizací. Babišova vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů vytvoření týmu, který by navrhl reformní změny penzí, slíbila ve svém programu. V něm důchodovou reformu označila za první ze svých šesti hlavních priorit. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ale už několikrát řekla, že je skeptická k tomu, že by tato vláda jasnou reformu přijala.

Maláčová k Babišově záměru zřídit novou skupinu sdělila, že je ráda, že premiér bere reformu stejně vážně jako ona. „Je naprosto normální, že se potřebuje (Babiš) poradit. Jde totiž o velmi komplikovaný systém. Souhlasím i s tím, že se na tak zásadním materiálu musí podílet odborníci z praxe. Proto s nimi na komisi pro spravedlivé důchody o podobě reformy diskutujeme už téměř rok. Budu ráda, když se pan premiér zúčastní příštího jednání, kde si od nich vše může nechat vysvětlit,“ uvedla Maláčová.

Babiš po pondělním jednání koalice uvedl, že chce zapojit do debaty o změně důchodů experty z praxe, například ředitele České správy sociálního zabezpečení a úředníky, kteří se problematikou dlouhodobě zabývají. Prioritně hodlá premiér řešit změny, které budou mít rozpočtový dopad v nejbližších letech. Větší reforma si podle něj vyžádá delší čas a shodu celého politického spektra. Znovu se bude koalice tématem zabývat příští týden. Babiš podle Filipa už zástupce hnutí ANO vybral.

O konturách variant důchodové reformy jednala minulý pátek Komise pro spravedlivé důchody, ve které je zastoupena vedle expertů i opozice. Na Babiše ale působí příliš teoreticky. Chce jednat nejprve o důchodech žen a penzích pro náročné profese.

Podle návrhu důchodové reformy prezentovaného v pátek ve třech variantách by měl být současný veřejný systém důchodů rozdělen na dva pilíře – nultý se základním solidárním důchodem a první se zásluhovou částí důchodu. Jak vysoké by tyto penze mohly být, se Komise neshodla.

Na stole jsou tři varianty s označením spravedlivá, technická a úsporná. Ve spravedlivé a technické verzi by základní důchod činil 30 procent průměrné mzdy, v úsporné 22 procent. V prvních dvou by tak všichni senioři a seniorky měli teď jistých 10 500 korun, ve třetí 7 740 korun. Zásluhová část by měla zůstat stejná jako dosud. Modely se liší také oceněním péče o dítě či práce i po dosažení důchodového věku.

Reformu penzí slíbila vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů v programovém prohlášení. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) před měsícem uvedla, že je skeptická k tomu, že by tato vláda jasnou reformu přijala.

Reklama

Doporučované