Hlavní obsah

Komunisté, povodeň, pandemie. Medkovo umění naráží, objevte ho na snímcích

Jedinečná retrospektiva díla Mikuláše Medka v Národní galerii se ve čtvrtek konečně otevře veřejnosti. Podívejte se, na co se můžete těšit.

Reklama

Článek

Už to skoro vypadalo, že se významného českého malíře druhé poloviny 20. století, kterého pronásledoval komunistický režim, nepodaří veřejnosti představit ani po revoluci.

První větší Medkovu výstava v Rudolfinu zmařila v roce 2002 povodeň. Současnou retrospektivou pandemie covidu-19.

Po více než šesti týdnech se však ve čtvrtek budou moci galerie otevřít. Medkova sakrální díla jsou k vidění v Anežském klášteře, hlavní část tvorby ve Valdštejnské jízdárně, v Malé dvoraně Veletržního paláce pak ukázky Medkových profánních monumentálních prací pro československé aerolinie. Prodloužená výstava bude k vidění do konce ledna.

Medek šel vlastní cestou, dokázal odolat uměleckým i společenským tlakům doby. „Je příkladem naprostého uchování si umělecké svobody nezávislé na okolnostech, za nichž vlastní práce vzniká,“ uvádějí autoři výstavy.

Retrospektiva malíře Mikuláše Medka patří k nejrozsáhlejším výstavám Národní galerie Praha.

Kromě Valdštejnské jízdárny, kde je představena autonomní část Medkova malířského díla od jeho počátků po vlastní závěr, jsou v klášteře sv. Anežky České vůbec poprvé společně vystaveny Medkovy práce pro kostely v Jedovnicích, Kotvrdovicích a Senetářově.

Rozměrné práce, jakou je třeba obraz pro kancelář ČSA v Damašku, nástěnná panó pro odbavovací halu ČSA v Košicích a restauraci na Letišti Václava Havla, jsou umístěny ve Veletržním paláci.

Podle pořádající Národní galerie Praha má tento rozsah důvod v mimořádném tvůrčím rozpětí a vlivu, který měl Medek na českou společnost, a ohlasu, který jeho předčasně uzavřené dílo stále vyvolává.

Foto: ČTK

Portrét Mikuláše Medka, nedatováno.

Výstava přesahuje rozměr pouhé hodnotící retrospektivy. Je rozšířena o dosud neznámé práce a filmy z autorovy pozůstalosti, práce autorů, kteří jej ovlivnili a s jejichž tvorbou se vyrovnával (Toyen, Dalí, Teige), či o práce generačních vrstevníků, s nimiž se přátelil a se kterými společně vystavoval (Sekal, Istler, Koblasa, Piesen či Boudník). Nebo o fotografie jeho životní partnerky, umělkyně Emily Medkové.

Mikuláš Medek (1926⁠–⁠1974)

» Během svého krátkého života vytvořil obsáhlé malířské dílo, začínal malovat v duchu expresionismu a kubismu, přešel přes osobitý výklad surrealismu a existencialismu k projevu označovanému jako informel, jímž se výrazně dotkl abstrakce, aby se opět vrátil k figuraci.

» Díla Mikuláše Medka jsou oblíbená i na trhu s uměním, loni padl autorský rekord, když se jeho obraz Akce I (Vajíčko) prodal za 57 milionů korun. Do loňského roku byl rekord za dílo poválečného umění na českém trhu necelých 11 milionů korun.

Reklama

Doporučované