Hlavní obsah

Komunisté kvůli koronaviru zrušili volební sjezd, měl být v dubnu

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda komunistů Vojtěch Filip.

Reklama

aktualizováno •

Letošní sjezd je pro stranu, která drží svými hlasy ve Sněmovně vládu Andreje Babiše, důležitý. Delegáti mají rozhodnout, kdo má KSČM vést.

Článek

Mimořádná situace v souvislosti s nemocí COVID-19 zasáhla i stranickou politiku. V pátek ráno se sešlo širší vedení komunistické strany a rozhodlo se zrušit svůj volební sjezd plánovaný původně na duben.

Na novém termínu se vedení KSČM nedohodlo, i když někteří účastníci šli na jednání s tím, že by to mohlo být v listopadu.

Seznam Zprávám to potvrdil místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

Na to, zda sjezd odložit, přitom straníci ve výkonném výboru neměli shodný názor.

K odkladu se klonil například 1. místopředseda strany Petr Šimůnek. „Abychom zbytečně neriskovali,“ dodal s tím, že nový termín sjezdu by mohl být právě až v listopadu.

Pro odklad sjezdu byla i místopředsedkyně strany a jedna z kandidátek do čela strany, europoslankyně Kateřina Konečná. „V tuto chvíli můžeme jen těžko odhadovat, jak se situace vyvine. I kdyby platil nouzový stav jen 30 dní, skončí těsně před konáním našeho sjezdu,“ uvedla před jednáním.

Do Brna se v polovině dubna má sjet 500 lidí.

Jiný postoj než místopředsedové zaujal předseda strany Vojtěch Filip.

Letošní sjezd je pro stranu, která drží svými hlasy ve Sněmovně vládu Andreje Babiše, důležitý. Delegáti mají rozhodnout, kdo má stranu vést. Komunisté předsedu volí na čtyři roky a zvolený předseda by tedy KSČM vedl do parlamentních voleb v roce 2021. A pokud by se sjezd neodložil, pak už do podzimních krajských voleb.

Na sjezdu chce svoji pozici v čele KSČM obhajovat Vojtěch Filip, který stojí v čele strany už čtrnáctý rok.

Mezi jeho nejvážnější vyzyvatele patří europoslankyně Kateřina Konečná. Do souboje se ale přihlásil i veřejnosti méně známý poslanec ze severní Moravy Leo Luzar. Některé zdroje hovoří i o poslanci Zdeňku Ondráčkovi, ten však úmysl kandidovat na předsedu nepotvrdil veřejně.

Pragmatici v KSČM míní, že by bylo nejlepší, kdyby se volba odložila a stranu do krajských voleb vedl Vojtěch Filip.

Komunisté totiž očekávají spíše slabší volební výsledek, který by mohl – i při dubnové volbě předsedy – znovu otázku prvního muže strany otevřít.

„Obavy delegátů z koronaviru jsou objektivní. Navíc po krajských volbách asi nebude Filip na předsedování nijak žhavý. Takové dvě mouchy jednou ranou,“ shrnuje to jeden z politiků KSČM.

Reklama

Doporučované