Hlavní obsah

Komunisté sdělili cenu za podporu vlády. Jejich 10 bodů vzbuzuje u Babiše opatrnost

Šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik a předseda komunistů Vojtěch Filip.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Navržená dohoda mezi menšinovou vládou a komunisty obsahuje i závazek, že hnutí ANO nezablokuje projednávání návrhů, které KSČM předloží do Sněmovny.

Článek

Poslanci hnutí ANO už znají podmínky, za kterých jsou komunisté ochotní při hlasování podpořit jejich vznikající menšinovou koaliční vládu s ČSSD.

Dokument, jehož obsah má Seznam k dispozici, obsahuje 10 bodů a Babišovi poslanci se s ním seznámili na včerejším jednání poslaneckého klubu.

Záznam: Vojtěch Filip chce znát jména Babišových ministrů

Telefonát s Vojtěchem Filipem - jak podpoříme vládu.Video: Pavlína kosová, Seznam Zprávy

Výměnou za loajalitu si komunisté nárokují mimo jiné posty v dozorčích radách státních podniků.

„Strany dohody souhlasí s tím, že KSČM má právo navrhnout obsazení některých funkcí, aby mohla po dobu působení mandátu vlády plnit svou kontrolní roli. Zejména ve vnějších a vnitřních kontrolních orgánech centrálních orgánů a přímo řízených organizací,“ stojí v dokumentu.

Důležitým příslibem, který komunisté po menšinové koalici žádají, je také to, že jim umožní do Sněmovny předkládat vlastní návrhy zákonů.

„KSČM bude své návrhy neobsažené ve vládním prohlášení z volebního programu předkládat prostřednictvím svých poslanců a vláda nebude blokovat jejich projednání,“ zní formulace. To, jestli vládní poslanci komunistické návrhy na plénu Sněmovny podpoří, či nikoliv, už bude na jejich uvážení.

Pozor na to, varují u Babiše

Z hnutí ANO však zní, že formulace obou bodů by chtělo zpřesnit.

Například proto, aby se hnutí ANO a ČSSD nezavázaly, že do Sněmovny umožní poslat i velmi kontroverzní návrhy, které v minulosti neměly šanci dostat se na program jednání. Například vystoupení z EU, NATO, zrušení protiruských sankcí či další komunistické priority, které odporují českým spojeneckým závazkům.

„Tady by to určitě chtělo zpřesnit,“ řekl Seznamu předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) v reakci na požadavek komunistů obsadit posty v dozorčích radách státních firem.

Rovněž závazek, že hnutí ANO pustí do Sněmovny jakýkoliv komunisty předložený návrh, nejspíš dozná úprav. Právě před nebezpečím, které z takového „bianco šeku“ plyne, varoval na klubu i vicepremiér a místopředseda ANO Richard Brabec.

Slibujeme loajalitu

Na oplátku se komunisté zavázali, že vládu při hlasování o důvěře aktivně podpoří, tedy, že pouze neodejdou ze sálu a nesníží tím potřebné kvórum.

Kromě patnácti hlasů svých poslanců pak komunisté v dokumentu slibují, že nebudou nominovat své lidi na ministerské posty ani nevyvolají hlasování o nedůvěře kabinetu. K návrhům vládních stran na jména ministrů se ale komunisté podle dohody vyjadřovat můžou.

Komunistické podmínky hnutí ANO bere jako základní „nástřel“ pro další jednání.

„Je to návrh a je to samozřejmě k debatě,“ ubezpečil své zákonodárce na úterním jednání klubu premiér a šéf hnutí Andrej Babiš s tím, že vyjádřit se k návrhu můžou i jednotliví poslanci ANO.

Zda menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD, který podpoří komunisté, vůbec vznikne, by mělo být jasné v pátek, kdy sociální demokraté zveřejní výsledky vnitrostranického referenda. Podle průběžných zákulisních informací většina členů nejstarší české politické strany vstup do vlády posvětí.

Reklama

Doporučované