Hlavní obsah

Komunisté se chystají do online světa. Aby mohli v lockdownu odvolat Filipa

Foto: Profimedia.cz

Komunisté hodlají rozhodovat o svém vedení „poloonline“.

Reklama

Komunisté se v době pandemie chystají k revoluci. Tedy zatím jen internetové.

Článek

Užší vedení komunistické strany se odhodlalo k historickému kroku. Mimořádné jednání jejich ústředního výboru, na kterém se rozhodne, zda má Vojtěch Filip zůstat v čele strany, se uskuteční online. Tváří v tvář se členové setkat nemohou, členů výboru je totiž zhruba devadesát a protiepidemická opatření to zakazují.

Pandemie tak donutila zmodernizovat jednání strany, jejíž většina členů je starších 70 let. „Členové ústředního výboru se připojí společně z krajů a zbytek vedení bude jednat v pražském ústředí,“ popsal systém místopředseda strany Petr Šimůnek, který má přípravu jednání na starosti.

Přesto musí strana s klíčovým jednáním o budoucnosti svého šéfa vyčkat do doby, než protiepidemický systém PES klesne na třetí stupeň a umožní, aby se v jedné místnosti potkalo alespoň šest lidí. Podle pravidel je totiž k odvolání předsedy a zvolení nového vedení nutné uspořádat tajnou volbu. Straníci tak nemohou jednoduše hlasovat každý ze svého počítače. „V každém kraji bude volební komise. Dozvíme se tedy výsledky za kraje, ne kdo jak hlasoval,“ vysvětlil Šimůnek.

Vojtěch Filip v čele strany už devět měsíců přesluhuje, protože pandemie koronaviru komunistům už dvakrát odložila volební sjezd. Sám Filip už několikrát veřejně řekl, že se na sjezdu o předsednický post znovu ucházet nebude.

Straníci teď hledají cesty, jak se přesluhujícího předsedy zbavit - mimo jiné proto, že jeho volební výsledky s každými dalšími volbami více a více slábnou, a komunisté jsou tak za třicet let nejblíže tomu, že skončí ve Sněmovně.

Podle posledních předvolebních průzkumů se nyní komunisté pohybují kolem 6 procent, v krajských volbách ale uspěli jen ve čtyřech krajích. A z 86 krajských zastupitelů jich zbylo jen 13.

Hlavní favoritkou na Filipovo místo je europoslankyně Kateřina Konečná. Zájem o předsednický post už po krajských volbách projevili také poslanci Stanislav Grospič a Leo Luzar. A ještě někdejší místopředseda Josef Skála, který s Filipem prohrál boj o předsednické křeslo už před čtyřmi lety.

Aktuálně mají komunisté naplánovaný řádný termín sjezdu na březen. Jde už o třetí pokus svolat stranu, dle epidemické situace ale zřejmě neklapne ani ten.

Na začátku prosince se tak sešlo na stranickém sekretariátu 32 žádostí z okresních organizací, které volají po svolání ústředního výboru. Ten jediný může mezi sjezdy předsedu odvolat a zvolit nové vedení. Právě tímto způsobem se Vojtěch Filip stal předsedou strany v roce 2005.

Reklama

Doporučované