Hlavní obsah

Zdrcující porážka, uznal šéf komunistů. Funkci skládá celé vedení

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Vojtěch Filip v reakci na volební debakl složil funkci. A s ním i celé vedení.

Reklama

aktualizováno •

32 let od pádu totality padla komunistická strana jako síla, se kterou je nutno v nejvyšší politice počítat. KSČM získala jen 3,64 procenta hlasů.

Článek

Ještě před tím, než bylo sečteno 100 % všech odevzdaných hlasů, oznámil šéf partaje Vojtěch Filip, že on i všichni členové vedení KSČM rezignovali na stranické posty.

„Rezignoval i celý výkonný výbor KSČM, ale až k datu mimořádného sjezdu 23. října,“ řekl Filip novinářům.

Řízením KSČM jsou pověřeni místopředsedové Petr Šimůnek a Václav Ort.

Nevíra a nervozita byla patrná už v brzkém odpoledni na štábu strany. Už z prvních výsledků bylo patrné, že tentokrát „to“ nedopadne. A straníci začali hledat, kdo za to může.

Průběžné oficiální sčítání výsledků voleb sledujte ZDE.

Šéf volební kampaně Roman Roun v rozhovoru pro Seznam Zprávy prohlásil, že chybou bylo podporovat vládu Andreje Babiše. A že straně vůbec nepomohl předseda Filip. „Několikrát jsme koučovali lídry, ale pan předseda se toho neúčastnil, měl zřejmě pocit, že to zvládne sám bez jakéhokoliv tréninku. Podle mě to nezvládl, neměl dostatečně razantní rétoriku,“ řekl například Roun.

A dále: „S čím já se jako člen KSČM absolutně neztotožňuju: V čase, kdy ještě nebylo odvoleno, to je včera, předseda Filip prohlásil, že podpoří menšinovou vládu Andreje Babiše. A to je průser. A můžu to takhle říct, protože předseda k tomu neměl žádný mandát od stranických orgánů.“

Podle poslance Jiřího Dolejše bylo hlavně finále komunistické kampaně velmi slabé, lídři nepřesvědčiví.

„Myslím, že jsme nevyužili potenciál, který jsme měli,“ uvedl pro Seznam Zprávy poslanec Jiří Dolejš. Zvláště finále kampaně viděl jako velmi slabé. „Naši kandidáti byli nepřesvědčiví, ČSSD měla to finále určitě lepší,“ podotkl.

Další straníci hovořili o tom, že volby jako takové se staly debaklem levicové politiky. Protože ani sociální demokraté pětiprocentní hranici nakonec nepřekročili. A rovněž Jan Hamáček oznámil rezignaci na svou předsednickou funkci.

„Uvidíme, jak to liberálně-konzervativní řešení, které vzešlo z voleb, bude fungovat ve prospěch občanů a jak dlouho nebudou lidé vnímat nedostatek levicových návrhů,“ podotkl Vojtěch Filip.

Totéž říkal už odpoledne dlouhodobý kritik současného vedení Josef Skála z KSČM. „Nikdo si nepřeje neúspěch vlastní strany, ale pokud to tak dopadne, jak se to vyvíjí, potvrdí se má slova, že levicová politika se takto dělat nemůže,“ uvedl Skála.

Poslankyně Miloslava Vostrá si myslí, že se odchod komunistů ze Sněmovny podepíše na celkovém obrazu české politiky.

Odpoledne Vostrá řekla Seznam Zprávám: „Pokud KSČM v Poslanecké sněmovně nebude, bude oslabena možnost prosazovat názor levicově smýšlejících spoluobčanů.“

Koho už ve Sněmovně neuvidíte?

+11

Pražská komunistka a bývalá poslankyně Marta Semelová pro Seznam Zprávy řekla, že bude třeba zhodnotit, kde nastala chyba.

Podle Semelové mohlo případný neúspěch způsobit i to, že někteří voliči si mohli spolupráci KSČM a ANO vyložit tak, že komunisté podporovali velkokapitalistu. Za tichou podporu Babišovi se však podle Semelové podařilo komunistům prosadit některé věci z programu.

Reklama

Doporučované