Hlavní obsah

Komunisté se sejdou navzdory pandemii. Aby nahradili Filipa mladším lídrem

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Končící předseda KSČM Vojtěch Filip.

Reklama

Dvě frakce komunistů se uprostřed pandemie schází, aby změřily své síly. Kritici žádají výměnu Vojtěcha Filipa, zatím ale není jasné, zda mají dost hlasů.

Článek

Devadesát členů ústředního výboru KSČM se pandemii navzdory sejde v sobotu v Nymburku. Část strany chce vyměnit předsedu Vojtěcha Filipa, který komunisty vede přes patnáct let.

Ve straně sílí hlasy, že je potřeba nasměrovat ji jinam, než kam ji současný předseda vedl posledních několik let. Především dál od vlády kapitalisty Andreje Babiše (ANO). Straníkům dochází trpělivost kvůli stále se propadajícím preferencím a část si myslí, že by partaji slušel mladší a modernější lídr.

Dlouholetý šéf soudruhů v čele strany už rok „přesluhuje“ a sám tvrdí, že znovu se už o funkci ucházet nechce. Šéfem strany ale nadále zůstává – sám zatím nerezignoval, a to ani po prohraných krajských volbách loni na podzim. A sjezd, který by ho vyměnil, musel být už několikrát odložen kvůli epidemické situaci.

V Česku stále platí přísné omezení setkávání, politické strany z něj ale mají výjimku – když jde o volbu orgánů strany, může se sejít až 100 lidí. Sjezd o několika stovkách delegátů tak komunisté stále svolat nemohou, 90členný ústřední výbor se ale sejít smí.

„Děláme to ve velkém sále, abychom dodrželi všechny hygienické předpisy a měli rozestupy. Při vstupu do budovy se předloží test, který není starší 3 dnů nebo ho udělají pracovníci na místě,“ popsal průběh místopředseda Petr Šimůnek.

Ústřední výbor má ale výměnu předsedy složitější než sjezd a zatím není jasné, zda budou mít kritici současného vedení pro takovou změnu dost hlasů. Pokud je neseženou, pokračoval by Vojtěch Filip až do řádného sjezdu, který je momentálně odložený na listopad.

Jak se mění předseda?

Nového předsedu KSČM běžně volí sjezd. Možnost šéfa vyměnit má i ústřední výbor strany, je to ale složitější. Filip by musel sám rezignovat, což ale až dosud neudělal. Bez jeho rezignace by ho musely odvolat dvě třetiny členů výboru, teprve poté by se volilo nové vedení. Otázku Seznam Zpráv, zda se k rezignaci v sobotu chystá, nechal Filip bez odpovědi.

Favoritkou na Filipovu náhradnici je europoslankyně Kateřina Konečná. Zájem ale má i poslankyně Hana Aulická Jírovcová nebo Filipovu křídlu blízká poslankyně Miloslava Vostrá. Nominaci má také Josef Skála, který už se v minulosti o post předsedy pokoušel, brněnský straník Martin Říha nebo poslanec Leo Luzar. Ten by se ale podle informací Seznam Zpráv kandidatury mohl vzdát ve prospěch Konečné.

V sobotu se tak střetnou dvě stranická křídla – to konzervativnější by nechalo vládnout Vojtěcha Filipa do řádného sjezdu. Radikálnější frakce ale upozorňuje na to, že před podzimními volbami do Sněmovny není možné dál ztrácet čas.

Strana se i nadále propadá v předvolebních průzkumech. Podle modelu Seznam Zpráv se ještě v roce 2018 průměrně pohybovala kolem 8 procent, dnes už balancuje na pětiprocentní hranici a hrozí jí vypadnutí ze Sněmovny.

Jak si vede KSČM? Podívejte se na volební model Seznam Zpráv:

Členů, kteří by rádi měli nového a mladšího lídra, přibývá. Kritici současného vedení jsou přesvědčeni, že straně škodí spolupráce s vládou miliardáře Babiše a že i kvůli tomu se jim nedaří udržet své tradiční voliče.

Také proto většina ve straně tento týden přiměla Vojtěcha Filipa vypovědět toleranční pakt s Andrejem Babišem. A pohrozit, že pokud dojde na hlasování o nedůvěře vládě, komunisté budou hlasovat pro.

„Smysl taktiky tolerančního patentu KSČM a ANO byl zjevně zkonzumován a už nic pozitivního asi nepřinese, kromě předrozvodového hašteření. Je čas jít dál,“ komentoval to poslanec Jiří Dolejš.

Komunistům také vadí, že Andrej Babiš si často vezme jejich hlasy, sliby pak ale nesplní. Jako když se zavázal odebrat armádě 10 miliard výměnou za podporu rozpočtu, později je ale zase postupně vojákům vrátil. „Převod peněz pro armádu byl takovou poslední kapkou,“ řekl k tomu místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

Reklama

Doporučované