Hlavní obsah

Komunisté se zlobí. Dohoda o toleranci je ohrožena, vzkázali vládě

Předseda KSČM Vojtěch Filip chce vyvolat dohodovací řízení s ANO.

Reklama

Komunistům dochází trpělivost s vládou Andreje Babiše. Po pondělním vrácení pěti miliard korun Ministerstvu obrany zvažují ukončení tolerance vlády. Šéf KSČM chce vyvolat dohodovací řízení.

Článek

„Dohoda o toleranci je ohrožena. Vypadá to, že budeme muset vyvolat dohodovací řízení,“ napsal včera na Facebook KSČM její předseda Vojtěch Filip. Reagoval tak na pondělní rozhodnutí vlády vrátit Ministerstvu obrany zbývajících 5 miliard korun.

Komunisté totiž loni podmínili svoji podporu rozpočtu tím, že vláda přesune 10 miliard z rozpočtu obrany do státní rozpočtové rezervy. Prvních pět milionů vláda vrátila v lednu.

Předseda Filip už dříve upozorňoval, že pokud vláda armádě 10 miliard vrátí, ztratí tím poslední zbytky důvěry KSČM.

Komunisté a hnutí ANO mají dohodovací řízení uvedené v dohodě o toleranci menšinové vlády. V odstavci stojí, že pokud bude řízení mezi experty obou stran a následně mezi předsedy neúspěšné, považuje se dohoda o toleranci za ukončenou.

Členové KSČM, se kterými Seznam Zprávy hovořily, uvedli, že straníci budou řešit, jak dál vůči vládě postupovat.

„Jak to budeme řešit, ještě nemohu říct, protože ještě nezasedl poslanecký klub ani jiný orgán strany. Určitě ale bude sílit vnitrostranický tlak na vyřešení vztahu k vládě. Volání po tom, abychom se s vládou rozešli, bude sílit,“ řekl poslanec Jiří Dolejš, podle nějž s blížícími se volbami disciplína tolerančního patentu na obou stranách polevila. „Andrej Babiš už nad tím mávl rukou, protože se soustředí na jiné věci,“ říká k porušení dohody ze strany vlády.

Kdy se komunisté sejdou, ještě podle předsedy poslaneckého klubu Pavla Kováčika není jasné, neboť tento týden jsou poslanci rozprchlí po výborech a čekají je také dvě mimořádné schůze Sněmovny. „A hned poté jsou svátky. Nedokážu říct, jestli se nám to podaří ještě před nimi,“ uvedl Kováčik, podle nějž je více věcí, které vláda neplní, a 10 miliard armádě je jen jednou z nich.

KSČM poslední dobou v některých věcech nebyla v úplném souladu s vládou. Několik komunistických poslanců se kupříkladu postavilo proti dalšímu prodloužení nouzového stavu.

Reklama

Doporučované