Hlavní obsah

Zdanění restitucí by byla další krádež, říká generální sekretář Přibyl. Restituce byly minimálně o 11 miliard předražené, oponuje KSČM

Duel místopředsedy KSČM Stanislava Grospiče a Stanislava Přibyla, generálního sekretáře České biskupské konference, o zdanění církevních restitucí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nikdo s námi nejedná a připadám si jako v Jiříkově vidění, říká generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl k návrhu KSČM na zdanění církevních restitucí. Místopředseda komunistů Stanislav Grospič výhrady církví nechápe.

Článek

Poslanec v Duelu řekl, že nejde o krádež, ale o pouhé narovnání s ostatními restitucemi. „Je otázka, jaký majetek a jaký rozsah toho majetku byl vydáván a na jaký mají církve nárok,“ dodal. KSČM prosazuje návrh zákona, který počítá se zdaněním finanční náhrady vydaného majetku 19procentní daní z příjmu.

Generální sekretář České biskupské konference ale oponuje, že v minulosti schválené narovnání vztahů mezi státem a církvemi je jen částečně restituční. „Ten zákon sleduje dva cíle. Nejde jen o nápravu křivd, ta je částečná, ale jde také o zajištění oddělení církví a náboženských společností od státu. A to je celkem náročný proces,“ dodal Přibyl v Duelu.

Restituce politici řeší už roky

Náprava majetkové křivdy spáchané komunisty na církvích se vlekla přes tři premiéry. Do konce církevní restituce dotáhl až Petr Nečas (ODS). Kabinet Andreje Babiše (ANO) uzavřené téma otevírá znovu. Peníze, které církve dostaly jako náhradu za nevrátitelný majetek, hodlá zdanit. Do třetího čtení ve Sněmovně míří návrh komunistů, kteří jeho schválením podmiňují svou podporu vládě.

Ke konci loňského roku stát vyplatil církvím už šestou, přibližně dvoumiliardovou splátku finanční náhrady. Ta se podle zákona o majetkovém vyrovnání z roku 2012 vyplácí za majetek, který církve nemohly dostat zpět. V zákoně stojí, že se náhrady nedaní. To ale chtějí komunisté změnit.

Církve si stěžují na to, že s nimi nikdo o zdanění restitucí nejedná. „Mě velmi mrzí už vůbec ten proces, jsme neustále vláčeni na pranýři, jsme podezřelí z toho, že jsme něco ukradli, je to nepříjemná situace. Jsme vtaženi do diskuze, která je nesmyslná,“ dodal Přibyl v Duelu.

Podle Grospiče ale vyjednávaní s církvemi má obstarat samotná vláda. „Kdyby nastala změna právního prostředí, tak musí vláda jednat s církvemi a náboženskými společnostmi, předpokládám, že by tak činila,“ dodal poslanec v Duelu.

Pro zdanění je Babiš a ČSSD

Zdanění náhrad podporuje i premiér Andrej Babiš (ANO). Církevní restituce jsou podle něj předražené, konkrétně o 54 miliard. Revize restitucí podporují i koaliční ČSSD a také SPD. Za nemorální je naopak považují lidovci či TOP 09. Církve jsou připravené bránit se u Ústavního soudu.

Anketa

Má stát zdanit peníze, které církve dostávají za majetek nevydaný v restitucích?
Ne, šlo by o druhou křivdu na církvích
37,9 %
Ano, restituce byly předražené
59,7 %
Má počkat na rozhodnutí Ústavního soudu
2,4 %
Celkem hlasovalo 5721 čtenářů.

I kvůli tomu, že zdanění náhrad skončí pravděpodobně u Ústavního soudu, budou poslanci na své lednové schůzi hlasovat o pozměňovacím návrhu poslance ODS Marka Bendy. Podle něj má návrh poslanců KSČM na zdanění peněžitých náhrad vstoupit v účinnost až od 1. ledna 2021. Komunisté s odkladem nesouhlasí.

Podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi dostanou církve zpět nemovitosti, pole a lesy za 75 miliard korun. Stovky sporných žádostí o restituci stále řeší soudy. Za nemovitosti, které nebylo možné vrátit, dostanou církve během 30 let 59 miliard korun navyšovaných o inflaci.

Zákon také přináší odluku státu a církví. Dosavadní příspěvky státu na jejich činnost se postupně snižují až na nulu v roce 2030.

Reklama

Doporučované