Hlavní obsah

Komunisté trvají na Ondráčkovi v čele komise k dohledu nad GIBS

Komunisté odmítli Babišovu žádost.

 

Reklama

Hnutí ANO požádalo KSČM o zvážení nominace komunistického poslance Zdeňka Ondráčka do čela komise, která dohlíží na GIBS. Ondráček totiž zasahoval v roce 1989 proti demonstrantům. KSČM nicméně žádosti nevyhověla.

Článek

Sněmovní klub KSČM odmítl na dopoledním zasedání žádost hnutí ANO o přehodnocení nominace Zdeňka Ondráčka do čela komise k dohledu nad Generální inspekcí bezpečnostních sborů (GIBS). „Klub KSČM trvá dále na jediné nominaci, a to na Zdeňkovi Ondráčkovi kvůli jeho odborné erudici,” potvrdila předchozí informace ČTK místopředsedkyně klubu Hana Aulická Jírovcová. Ondráček podle zjištění ČTK následně dorazil na jednání poslanců hnutí ANO, kde se chce představit a kde bude čelit výzvě, aby se o funkci neucházel.

Hnutí ANO požádalo o zvážení nominace v pondělí v reakci na výzvu prezidentského kandidáta Michala Horáčka. Prezidentský kandidát připomněl, že Ondráček se v roce 1989 jako člen pohotovostního pluku zúčastnil zásahů proti demonstrantům. Nyní by měl dohlížet na činnost policie. Sněmovní komise by mělo plénum obsadit členy na schůzi, která začne 12. prosince. Volba předsedů se uskuteční patrně až v lednu.

Lhůta pro nominace členů do sněmovních komisí už uplynula. V případě změny nominanta by se musela vyhlásit lhůta nová.

Předsedy komisí tajně volí Sněmovna jako celek. „Ukáže se na plénu, jestli to hnutí ANO myslí vážně,” řekl už v pondělí člen bezpečnostního výboru Vít Rakušan (STAN). Poukázal na dosavadní hlasovací spolupráci ANO, SPD a KSČM, kteří dají dohromady pohodlnou většinu 115 hlasů. Piráti tvrdí, že komisi pro dohled nad činností GIBS by obecně neměl vést člověk spojený s komunistickou minulostí. „Stojíme před klíčovým krokem, který po více než čtvrtstoletí může přiřknout komunistům významný post v orgánu, jenž je zásadní pro kontrolu policejních složek,” řekl ČTK předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Proti bude i klub TOP 09 a lidovci. „My samozřejmě nemůžeme hlasovat pro pana poslance Ondráčka. Také nemůžeme vyslovit důvěru vládě, kterou povede agent Státní bezpečnosti. Pro nás to druhé je daleko horší než to první, ale obojí je nepřijatelné,” komentoval situaci předseda sněmovního klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Představuje člověka, který aktivně s pendrekem v ruce hájil totalitní režim a mlátil naše lidi,” řekl o Ondráčkovi šéf sněmovního klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka novinářům připomněl, že před týdnem přesvědčoval vyjednávače KSČM, aby vedení komise přenechali sociálním demokratům, ANO tehdy nechalo dohodu na těchto dvou stranách. „Včera (v pondělí) došlo k nějakému obratu, uvidíme, jak ANO a pan Babiš pracuje, před týdnem měli úplně jiný postoj,” konstatoval. Nominace podle něj není vhodná lidsky a mediálně se nevyplatí.

Reklama

Doporučované