Hlavní obsah

„Komunisté vždy využili demokracie k tomu, aby ji zardousili.“ Perzekvovaní kritizují novou vládu

Zažili, co komunisté dělají s lidmi. Sledujte další pořadu Obzor Filipa Horkého.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve středu 11. července požádá nová vláda Andreje Babiše Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Pro vznik vlády by poprvé měli hlasovat i zástupci KSČM. V dalším dílu Obzoru jsme mluvili s trojicí, která byla perzekuována za minulého komunistického režimu. Na jejich příběhy a názory na současné dění se podívejte v dalším díle Obzoru.

Článek

„Celá ta ideologie je špatná už od naprostého začátku. Je založena na třídní nenávisti. Nenávidíš toho, kdo má víc než ty, kdo je schopnější, nadanější a bohatší,“ popisuje v rozhovoru Ljuba Václavová. Její maminka se musela za minulého režimu vzdát svého módního salónu.

„Je naprosto nespravedlivé, jaké penze mají fízlové a estébáci. Je to naprosto nedomyšlená nespravedlnost. Byli jsme pro revoluci naivní, protože jsme si mysleli, že máme demokracii a všechno je v pořádku. Jenže demokracie je velmi křehká. Velmi se bojím, vadí mi nespravedlnost vůči lidem, kteří se chovali slušně. Vadí mi, že lidé necítí strašnou vinu komunistické strany,“ dodává Václavová k dění po sametové revoluci a postupnému návratu komunistů k moci.

„Mám pocit, že lidé nemají zájem se poučit. Nezajímá je to. Proč bych se poučoval, když budu mít peníze a plnou peněženku,“ kritizuje Jindřich Holas, který v pořadu srovnává komunistický režim s tím nacistickým: „V některých věcech to bylo úplně stejné. Bylo to čtyřicet let. Platilo: Drž hubu a dále služ.“

„Podepsal jsem Chartu. Pracoval jsem v muzeu, odkud mě následně vyhodili. Začal jsem dělat manuální zaměstnání. Myl jsem okna, dělal jsem v zahradnictví. Dělal jsem nádeníka. Nějaký důchod mám, hlavně je skandální v souvislosti s důchody těch prominentů, že někteří lidé nemají žádný důchod a žijí na pokraji přežití,“ vzpomíná Jiří Tichý a upozorňuje i na případy lidí, kteří žijí ve velmi špatných podmínkách, protože nemohli za minulého režimu najít z politických důvodů práci.

„Tvrdí a prezentují se tak, že KSČM nemůžete brát jako extremistickou stranu. Dávají si velký pozor, aby do této skupiny nikdy nespadli. Mladým lidem by se mělo neustále vysvětlovat, že oni jsou ti, kteří vždycky využili demokracie k tomu, aby ji jednou zardousili,“ varuje Tichý před narůstající mocí komunistů a jejich mediální prezentací.

Co si myslí o nové vládě, která bude postavena na hlasech komunistů? Zapomněli jsme na minulost? Mají z toho obavy? Podívejte se na další díl Obzoru.

Obzor Filipa Horkého sledujte každých čtrnáct dní v úterý ve 20:30 na Televizi Seznam.

Nemáte Televizi Seznam stále naladěnou? Pomůže vám náš návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované