Hlavní obsah

Komunisté zahájili kampaň. Nechtěně s Miladou Horákovou a vlajkou EU

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Aktivisté s vlajkou EU a fotkou Milady Horákové na setkání komunistů.

Reklama

Na zahájení volební kampaně KSČM dorazilo několik lidí s vlajkou EU a fotografií Milady Horákové, kterou zavraždili komunisté.

Článek

Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) ve Svojšicích na Pardubicku zahájila volební kampaň do říjnových krajských a senátních voleb. V průběhu mítinku, který živě přenášela ČT24, se před pódium s kandidáty postavilo šest lidí, kteří v rukou drželi vlajku Evropské unie a fotografie Milady Horákové.

Filip protestanty označil za lidi, kteří parazitují na cizí akci a chtějí se na ní předvést před kamerou.

Právnička a politička Horáková byla popravena za vlády KSČ v červnu 1950 na základě vykonstruovaného procesu. V červnu tři studenti promítali fotku Milady Horákové na řečnický pult komunistů v atriu Sněmovny, na výročí justiční vraždy 27. června aktivisté promítali fotografii Horákové s nápisem „Zavražděna komunisty“ přímo na sídlo KSČM.

Předseda strany Vojtěch Filip v projevu řekl, že současná doba je „krizí těch, kteří rozhodují o občanech České republiky“. Mluvčí hradecké krajské KSČM Miroslava Vohralíková na dotaz ČTK odhadla, že na mítinku bylo přibližně 800 lidí.

Filip nepřímo kritizoval cestu senátní delegace na Tchaj-wan. „Říkají, že vyjadřují zájmy určité skupiny lidí, která bojuje za demokracii a za lidská práva. Ale vnímám je většinou tak, že bojují za cizí zájmy,“ řekl Filip.

Připomněl, že hradecký výrobce pian Petrof zřejmě kvůli cestě české delegace na Tchaj-wan ztratil zakázku v Číně. „Hrdě se hlásí k cizím zájmům, klidně poškodí občany ČR, zničí jim práci …akorát že ty klavíry z Hradce Králové bude vyrábět někdo jiný a někde jinde mimo ČR,“ řekl.

Na mítinku se po Filipově proslovu představili především kandidáti do krajských voleb v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Představili se i vedoucí kandidáti v dalších krajích a kandidáti do senátních voleb.

Akce ve Svojšicích byla 30. ročníkem setkání občanů, které KSČM na východě Čech pravidelně pořádá. Ve Svojšicích se letos konalo počtvrté, předtím se 26 ročníků konalo na Kunětické hoře u Pardubic.

Reklama

Doporučované