Hlavní obsah

Ostrý Duel ODS a KSČM o privatizaci. „Já plivu na celá devadesátá léta,” rozčílil se Luzar. „To je snůška nesmyslů,” oponuje Skopeček

Spor ODS a KSČM o privatizaci.Video: Markéta Bidrmanová , Seznam Zprávy

 

Reklama

„Občané žádají prošetření toho, co tady bylo. Byl to klientelismus a vazby, které umožnily privatizovat majetky za milardy za směšné peníze,” odůvodňuje komunistický poslanec Leo Luzar usnesení Sněmovny, podle kterého privatizaci majetku po převratu provázely zločiny. „Komunisté chtějí znectít těch třicet let, které žijeme ve svobodných poměrech a pravděpodobně by chtěli lidem znovu naordinovat ostnaté dráty,” nešetřil KSČM kritikou poslanec ODS Jan Skopeček.

Článek

Poslanci chtějí po vládě, aby šlo privatizační zločiny z let 1991 až 2005 dál stíhat, třebaže jsou promlčené. Požadují vyjmout privatizační podvody z devadesátých let ze seznamu trestných činů, na které se vztahuje promlčecí doba.

Pro usnesení hlasovalo celkem 108 poslanců. Mezi nimi i hnutí ANO a sociální demokraté. Právě ČSSD sedm let z inkriminovaného období pod premiéry Zemanem, Špidlou a Grossem vládla. V letech 1991–1998 se privatizovalo pod vládami ODS, ODA a lidovců.

„Byl to privatizační incest, v republice mizely miliardy,” tvrdí Luzar.

„V průběhu transformace i díky privatizaci jsme získali nové vlastníky a začali jsme budovat firmy, které velmi rychle uspěly na západních trzích,” obhajuje privatizaci Skopeček.

Anketa

Má smysl s odstupem 20 a více let prošetřit průběh privatizace?
Ano, má
85,7 %
Nemá, když se to nepodařilo dosud
13,4 %
Privatizace mě nezajímá
0,9 %
Celkem hlasovalo 14373 čtenářů.

Kdo krade?

Podle Skopečka proběhla privatizace ze zemí někdejšího východního bloku nejlépe. „Komunisté si mohou říkat, co chtějí, mohou plakat nad rozlitým mlékem, ale to nic nezmění. Ta čísla, o kterých komunisté mluví, jsou vycucaná z prstu,” řekl v Duelu ekonomický expert ODS.

Luzar ale tvrdí, že právě ODS má ohledně privatizace máslo na hlavě. „Většina modelů, které byly zvoleny, byla špatně. Velké státní podniky jako IPB, tam zmizely miliardy,“ kritizuje zákonodárce KSČM. „Tady se třicet let kradlo, kdyby se nekradlo, tak Babiš nemůže být v životě předsedou vlády. Vždyť on postavil svůj volební program na tom, že se tady kradlo,” rozčílil se Luzar.

„Pane kolego, urážíte drtivou většinu lidí, jediní zloději byli komunisté,” pustil se do něj Skopeček. „Privatizace byla potřebná proto, že jsem tady měli komunisty. Protože komunisté znárodňovali, tak bylo potřeba lidem vrátit ty majetky,” dodal poslanec.

„Zloděj křičí: Chyťte zloděje,” reagoval Luzar. „To komunisti kradli,” oponoval mu Skopeček.

„My se snažíme poctivě pracovat a nekrademe, narozdíl od ODS,” nedal se Luzar.

„To je na hranici žalovatelnosti, řekněte mi jméno, kdo z ODS krade, nebo to odvolejte. Je to plivnutí komunisty na celá devadesátá léta,” rozzlobil se Skopeček.

„Ano, já plivu na celá devadesátá léta, protože to, co se tam dělo, to považuji za velký hřích vůči této společnosti,” hřímal Luzar.

Reklama

Doporučované