Hlavní obsah

Komunisti musí šetřit. Navrhli, že připraví o výdělek páteř strany, která podporuje Filipa

Podle výroční zprávy KSČM za rok 2018 zaměstnávala strana 263 lidí, z toho bylo 125 politických pracovníků.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Loňské hospodaření komunistů pak skončilo v červených číslech – tedy ve ztrátě 30,5 milionu korun.

Článek

V komunistické straně, jež drží u moci vládu Andreje Babiše, se schyluje ke změnám, které mohou být v důsledku velmi nepříjemné pro pozici předsedy Vojtěcha Filipa.

Hra o ně se rozehraje už v sobotu, kdy se na konferenci začnou komunisté bavit o tom, jak by se mohl změnit chod strany.

Ta totiž musí mimo jiné čím dál více počítat peníze, a tak komunisté začínají vážně zvažovat, že začnou rušit placená místa svých okresních předsedů. Náklady na dnešní stranický aparát jsou pro pokladnu více a více citelné. A to přesto, že lidé v okresech neberou nijak horentní sumy.

„V posledních volbách jsme ztratili mandáty, a tudíž máme méně příspěvků od státu. Musíme hospodařit bez úvěrů. A pokud nedopadnou dobře příští volby do Sněmovny a nebudou-li pak finance, tak se může stát, že v okresech omezíme počet profesionálních pracovníků. Buď budou méně honorováni, nebo to budou muset dělat jen dobrovolníci. Ale je to návrh, materiál k diskuzi,“ vysvětluje první místopředseda strany Petr Šimůnek.

Jenže úvahy o nové akceschopnosti strany, kde průměrný věk členské základny atakuje hranici 74 let, naráží na skutečnost, že právě okresní předsedové nyní tvoří mocenské zázemí předsedy Vojtěcha Filipa. A právě loajalita okresních funkcionářů, kteří si často prací pro stranu příjemně přivydělávají k důchodu, patří k tomu, co dělá z Filipa v současnosti nesestřelitelného předsedu.

Okresní předsedové jsou totiž často členy ústředního výkonného výboru, který může podle stanov například svolat mimořádný sjez nebo i rušit členství. Zároveň u komunistů historicky platí, že okresní předsedové disponují značnou autoritou pro členy regionálních organizací.

Kvůli úsporám však nyní komunističtí stratégové navrhují přenést organizační složku stranické práce pouze na krajské tajemníky. Dosud placení okresní předsedové by tak museli pro stranu pracovat zdarma.

V dokumentu, který slouží jako podklad pro sobotní diskuzi, se to říká takto: „Řešení organizační funkčnosti okresních článků řízení strany prostřednictvím placených pracovníků KV by mělo zabezpečit jak schopnost postupného omezování placených pracovníků početně malých okresů, přebíráním dalších oblastí s cílovým stavem odpovídajícím stavu členské základny a ekonomické situaci, tak i zachování volené samosprávnosti OV KSČM.”

Ke změně, kterou dokument navrhuje, by mělo dojít postupně. V úvahu přichází i varianta, že by oba systémy – tedy placení krajští tajemníci i okresní předsedové – určitý čas fungovaly souběžně.

Podle výroční zprávy KSČM za rok 2018 zaměstnávala strana 263 lidí, z toho bylo 125 politických pracovníků.

Za mzdy pak komunisté vydali 49,2 milionu korun, za volby do Senátu a na radnice pak 15,3 milionu korun. Loňské hospodaření komunistů pak skončilo v červených číslech – tedy ve ztrátě 30,5 milionu korun.

Reklama

Doporučované