Hlavní obsah

Socha Koněva? Potvrzení obav bezpečnostních služeb. Dezinformátoři tlačí na sítích a webech ruský výklad dějin

Socha maršála Koněva na Praze 6.

Reklama

V srpnu se na české dezinformační scéně znovu nejvíc řešila migrace. Velkým tématem se ale oproti předchozímu měsíci stala švédská aktivistka Greta Thunbergová a americký prezident Donald Trump. Více se psalo i v proruském a prokomunistickém duchu, a to z velké části v souvislosti se sochou maršála Koněva na Praze 6 a takzvanými tradičními hodnotami.

Článek

Stejně jako minulý měsíc bylo tématu migrace znovu věnováno nejvíce článků. Ty se věnovaly především Švédsku a Německu. Pokračuje trend z předchozích letních měsíců, kdy byla migrace tématem číslo jedna. A to i přesto, že počet nově příchozích do Evropy v roce 2019 spadl hluboko pod hodnoty z roku 2014, tedy z doby před vypuknutím uprchlické krize.

Úplně novým tématem byl v srpnu pomník maršála Koněva na Praze 6. Česká odnož ruské agentury Sputnik mu věnovala 5 % všech svých srpnových témat. Polovina všech článků kritických vůči vládě České republiky pocházela právě ze Sputniku. Společně s dezinformačním webem Aeronet nejvíce kritizovaly jednání radnice Prahy 6 a primátora Zdeňka Hřiba, kterého weby vinily z poškozování diplomatických vztahů s Ruskem. O tématu Koněvovy sochy píše srpnová zpráva skupiny českých elfů, která ji dává do souvislosti s alternativními výklady historie. Jedná se konkrétně o výrazně proruské a prosovětské výklady.

Proruské výklady dějin byly velkým tématem už v loňském roce. Bezpečnostní informační služba ČR ve své výroční zprávě za rok 2017 informovala o tom, že v českém školství převládá sovětský výklad dějin. Celkově v srpnu letošního roku vypublikovaly nejčtenější dezinformační weby 66 textů s proruským sentimentem. Objevuje se v nich i častá kritika českých médií, že tento postoj nesdílí.

S proruským sentimentem souvisejí i články, které se snaží vyvolat komunistickou nostalgii. Podobné dezinformační kampaně se objevují i v jiných zemích. Například v září Facebook zablokoval v Iráku 76 účtů a 120 stránek, které cílily na vyvolání prosaddámovské nostalgie.

Protesty v Moskvě, americký prezident Trump a Gréta

V souvislosti s protesty v Moskvě se na webu prvnizpravy.cz objevily i informace, že demonstranti byli placeni a řízeni. Server také ve svém článku tvrdí, že ruští demonstranti neprotestovali z vlastního přesvědčení. Jde o relativně obvyklý způsob prezentace tématu demonstrací, se kterými autoři nesouhlasí.

Objevilo se tvrzení, že i demonstrace v Hongkongu byly účelově ovlivňovány vládou USA. V minulosti byly takto prezentovány také demonstrace spolku Milion chvilek pro demokracii v České republice. Demonstrace žlutých vest ve Francii se v minulosti naopak těšily podpoře dezinformačních webů.

V souvislosti s americkým prezidentem Donaldem Trumpem se objevilo nejvíce článků, které se věnovaly jeho záměru koupit Grónsko. Některé tvrdily, že Trump má na Grónsko nárok. Weby se mu věnovaly téměř dvakrát více než v červenci.

Velký nárůst byl oproti předchozím měsícům v počtu článků, které se týkaly švédské aktivistky Grety Thunbergové. Paradoxně dezinformační weby v minulosti často osočovaly zpravodajské kanály z protlačování Thunbergové do zpráv a článků. Samy zmíněné weby se jí během jednoho měsíce věnovaly téměř padesátkrát.

Zpráva českých elfů

Podle pravidelné měsíční zprávy českých elfů za měsíc srpen se množství toxického obsahu ve sledovaném období snížilo. Podle elfů za poklesem stojí prázdninové období. Dále však pokračují tradiční narativy, například proti USA a NATO. Jedním z nich je zpráva, podle které Západ předpokládá vyhubení Slovanů. Západní vědci mají podle dezinformační zprávy slovo Slovan odvozovat od slova otrok.

Nejen v souvislosti s kauzou sochy maršála Koněva se pak objevují „alternativní” výklady historie do proruského a protievropského narativu. Jako příklad pak elfové uvádějí článek, který má dokázat, že pakt Molotov-Ribbentrop významně pomohl zastavit nacistickou agresi. Pakt však zajistil vzájemné neútočení mezi nacistickým Německem a Sovětským svazem, než jej porušili nacisté operací Barbarossa, kdy současné Rusko napadli. Obě země si navíc úmluvou rozdělily Polsko, které násilím zabraly. O zastavení agrese nebo jejím snížení se proto nedá mluvit. V roce 1939 nóta podepsaná lidovým komisařem Vjačeslavem Molotovem tvrdila, že polský stát přestal existovat.

Čeští elfové

Čeští elfové jsou anonymním dobrovolnickým občanským hnutím, které mapuje, analyzuje a aktivně bojuje proti cizím dezinformačním kampaním na českém internetu. Volnou inspiraci našli v podobném hnutí elfů z pobaltských republik, kteří už léta bojují proti silnému tlaku ruských hybridních a dezinformačních nepřátelských akcí v kyberprostoru.

+7

Reklama

Doporučované