Hlavní obsah

Babišovo dilema vyřešeno, Ondráček odstoupil. ANO ale dál stojí o podporu od komunistů

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek o odstoupení Zdeňka Ondráčka (KSČM) z funkce šéfa komise pro dohled nad GIBS.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sněmovnou hýbal spor o zvolení komunisty Zdeňka Ondráčka do čela komise pro kontrolu GIBS. Ten oznámil, že sám odstoupí.

Článek

Komunistický poslanec a bývalý příslušník Veřejné bezpečnosti Zdeněk Ondráček odstoupí z funkce šéfa komise pro dohled nad GIBS, do které byl zvolen v pátek. Seznam to zjistil ze zdrojů blízkých KSČM. Ondráček sám to později oficiálně oznámil v průběhu schůze Sněmovny.

Den poté, co tisíce lidí v několika městech republiky protestovaly proti zvolení Ondráčka, se kauza bývalého policisty a příslušníka pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti vrátila do agendy všech stran ve Sněmovně. Zejména poslanci komunistů a hnutí ANO se v klubech radili, jak dál postupovat.

Ondráčkův krok tak celou situaci vyřeší.

Záznam jednání Sněmovny o případu Ondráček:

Záznam jednání Sněmovny.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Jan Chvojka z ČSSD označil obrat Andreje Babiše, který oznámil, že navrhne odvolání Zdeňka Ondráčka, za vrchol pokrytectví. Demonstrace za odstoupení Ondráčka podle předsedy poslaneckého klubu sociálních demokratů potvrzují, že u nás existuje silná občanská společnost.

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) chtěl zařadit na program schůze Sněmovny hlasování o Ondráčkově odvolání, pokud to oficiálně neoznámí, což se později stalo. Bělobrádek a posléze i Jan Farský (STAN) či Miroslav Kalousek (TOP 09) poděkovali lidem, kteří přišli na demonstrace. Kalousek poznamenal, že demonstrace reagovaly především na „estébáka v čele české vlády“, i on kritizoval obrat ve výrocích Andreje Babiše ohledně Zdeňka Ondráčka v čele sněmovní komise.

Vojtěch Filip (KSČM) citoval ústavu, takzvaní demokraté podle něj neuznávají jiné názory a postoje. Navrhl rozšíření programu o řešení „zločinů privatizace a korupce ODS v České republice“.

Podle Ondráčka svolala „demokratická žumpa“ protesty, které ale k jeho rezignaci nevedou. Na demonstrace podle něj přišly desítky až stovky lidí, nikoliv tisíce. Demonstrace také podle Ondráčka porušily zákon tím, že se uskutečnily blízko parlamentních budov.

KSČM: Premiér si musí vybrat

Komunisté před tím, než Ondráček oznámil odstoupení, dál bojovali, aby jejich poslanec zůstal v čele komise. Dokonce pohrozili, že ukončí jednání o toleranci druhé vlády Andreje Babiše.

„Dovoluji si upozornit, že Zdeněk Ondráček byl zvolen opakovaně, že byl zvolen na základě povolebních dohod,“ řekl šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik. KSČM uznává Ondráčkovu volbu jako demokratickou a nevidí důvod, proč svolávat mimořádnou schůzi k Ondráčkově odvolání. „A mimochodem trváme na tom, aby i případné hlasování o jeho odvolání bylo tajné,“ dodal Kováčik.

Co vzkázali komunisté ještě před Ondráčkovou rezignací premiéru Babišovi:

KSČM o situaci kolem šéfa komise pro dohled nad GIBS Ondráčka.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Kováčik vyzval Andreje Babiše, aby otevřeně řekl, o čí podporu při sestavování vlády stojí: zda o toleranci komunistů, nebo chce spolupracovat s ODS (ODS už oficiálně navrhla odvolání Zdeňka Ondráčka - pozn. red.). „Abychom věděli, zda má vůbec cenu bavit se o nějakých programových shodách,“ řekl.

Jindřich Šídlo o situaci kolem zvolení Ondráčka do čela komise pro kontrolu GIBS.Video: Veronika Krátká, Seznam Zprávy

„Nepřistoupíme na žádný handl, že by třeba někdo nabídl panu Ondráčkovi nějaké místo výměnou za to, že se sám vzdá místa šéfa komise,“ uvedl Kováčik.

Babiš uznal chybu 

Andrej Babiš se už v neděli nečekaně rozhodl přidat k návrhu ODS na odvolání Ondráčka z funkce. Páteční hlasování také v pondělí při návštěvě Zlína označil i za svou chybu.

Video: Záznam demonstrace z Václavského náměstí

Demonstrace za odvolání předsedy komise pro kontrolu GIBS.Video: Seznam

Postoj Babišových poslanců k případu předsedy komise pro GIBS je přitom rozdílný.

„Byl jsem proti nominaci Zdeňka Ondráčka konzistentně už od prosince. Jsem rád, že došlo na má slova. Na klubu dnes budu aktivní,“ řekl Seznamu například poslanec ANO Martin Kolovratník, který dal nesouhlas s Ondráčkem veřejně najevo už několikrát.

Jeho kolega Ladislav Okleštěk se už k věci staví jinak. „Mám takový názor, že je to věc KSČM. Ti si měli kandidáta nominovat. Že to byla nominace nešťastná, je věc druhá. Já bych se ale zdráhal jakékoliv straně diktovat, koho a kam mají nominovat,“ uvedl před jednáním klubu. „Minulý týden jsem hlasoval podle svého vědomí a svědomí. Stejně budu dnes. Zajímá mě ale názor většiny,“ dodal.

Další poslanec František Petrtýl by pak souhlasil s tím, aby se o dalším osudu předsedy komise pro GIBS případně hlasovalo veřejně, a nikoli tajně jako dosud. „Nevadilo by mi, když bude při hlasování ohledně případného odvolání vidět, kdo jak hlasuje,“ sdělil Seznamu.

Pro Andreje Babiše je odvolání Ondráčka citlivá záležitost. Případ mu komplikuje vyjednávání o podpoře pro svou druhou vládu, pro niž toleranci KSČM potřebuje.

„My dál stojíme při sestavování vlády o podporu všech parlamentních stran,“ řekl místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Reklama

Doporučované