Hlavní obsah

Komunistům a SPD stouply preference. Lidovci, STAN ani TOP 09 by se do Sněmovny nedostali

CVVM připravilo model na základě odpovědí 719 respondentů starších 18 let.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

ANO od posledních voleb v říjnu 2017 posílilo o více než dva procentní body. Tři strany zastoupené v Poslanecké sněmovně by se do ní nyní vůbec nedostaly, ukázal model Centra pro výzkum veřejného mínění.

Článek

Největší podporu mezi politickými stranami si udržuje ANO, podle volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) by ho v dubnu při volbách do Sněmovny podpořilo stejně jako o měsíc dříve 32 procent lidí. S výrazným odstupem za hnutím premiéra Andreje Babiše by skončila ODS s 14 procenty, Piráti a ČSSD se shodným ziskem 12,5 procenta hlasů a KSČM s 11 procenty. V porovnání s březnem se ani podpora těchto stran nezměnila, s výjimkou komunistů, kteří si o 2,5procentního bodu polepšili.

Šesté v pořadí by skončilo hnutí SPD, které si meziměsíčně polepšilo o 1,5 procenta a získalo by podle volebního modelu šestiprocentní podporu občanů. Přesto podle CVVM nelze vzhledem k intervalům spolehlivosti a váhání voličů mezi politickými subjekty říci, zda by se hnutí na základě výsledků průzkumu do Sněmovny dostalo. Totéž platí pro KDU-ČSL a STAN, které by podle modelu podpořila ve volbách zhruba čtyři procenta lidí.

Z ostatních stran, které by se do Sněmovny nedostaly, by na tom byla nejlépe TOP 09 s třemi procenty hlasů a zelení s procentem hlasů.

Volební model podle CVVM není předpovědí výsledků voleb, ale na základě získaných odpovědí o preferované straně, jistotě volby a ochotě jít k volbám informuje o rozložení voličské podpory v době průzkumu. Pracuje s pravděpodobností, zda respondent dorazí k volbám, a zohledňuje váhání voličů mezi více stranami.

CVVM připravilo tento model na základě odpovědí 719 respondentů starších 18 let, průzkum provedlo mezi 30. březnem a 10. dubnem. Devětapadesát procent dotázaných uvedlo, že by k dubnovým parlamentním volbám přišlo. O měsíc dříve účast ve volbách avizovalo 64 procent lidí. O čtyři procentní body na 35 procent se od té doby naopak navýšil počet těch, kteří se voleb nehodlají zúčastnit.

Reklama

Doporučované