Hlavní obsah

„Komunisty jsme měli zakázat. Byla chyba si myslet, že vymřou.“ Michal Prokop otevřeně o politice i pekle pop music

Podívejte se, co si Michal Prokop myslí o dnešní politice.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Před 20 lety odešel z parlamentu, kam ho po listopadu 1989 coby mluvčího stávkového výboru populární hudby vynesla revoluční vlna. Ve Výzvě Jiřího Kubíka mluví o rozjezdu bigbítu v roce 1968, potupných normalizačních prověrkách, podpisu Anticharty i revoltě v 80. letech.

Článek

„Když se podívám, jak to dneska vypadá, tak mi politika nechybí,“ říká Michal Prokop, někdejší poslanec pravicové ODA. „V posledních letech to není nic, co by mě těšilo, ustupuje se od principů z roku 1989.“

V rozhovoru přiznává, že bývalí politici udělali řadu chyb, které v důsledku vynesly k moci Andreje Babiše: „Neočekával jsem, že se objeví někdo jako spasitel národa. Andrej Babiš ten talent má a lidé mu to baští.“

Co vyčítá Babišovi? Jaké chyby politici v minulosti napáchali? Jak se vůbec jako zpěvák populárních písní ocitl v době po listopadu 1989 v parlamentu? A nechystá se – stejně jako koncem 80. let – k nějaké revoltě? I na to Michal Prokop odpovídá ve Výzvě.

Michal Prokop zažil postupně tři starty své rockerské kariéry: kromě toho posledního, po desetileté pauze vynucené politickým angažmá, to bylo poprvé přesně před 50 lety, kdy coby frontman skupiny Framus Five patřil k průkopníkům českého bigbítu.

Po normalizační pauze a hostování v programu Hany Zagorové se v polovině 80. let vrátil ke svému oblíbenému stylu velehitem Kolej Yesterday a třemi úspěšnými deskami, z nichž ta poslední – Snad nám naše děti prominou – vyšla těsně před listopadem 1989.

Co by chtěl, aby mu jeho děti prominuly? „Všechno to, co s námi bolševik udělal. Prožil jsem v tom režimu nejlepší léta života. Některé věci jsme dělali i ze strachu. Titulní píseň té poslední desky je tak silná obžaloba toho, v čem jsme žili, že jsme byli srábkové… Po listopadu 1989 jsem si myslel, že je ta píseň pasé, ale bohužel – není.“

Michal Prokop se v rozhovoru vrací i k vlastnímu selhání, podpisu takzvané Anticharty, tedy prohlášení umělců proti lidem, kteří se v lednu 1977 Chartou 77 vymezili proti komunistickému režimu. Popisuje, proč se jako vyznavač bigbítu dostal k takzvaným popíkářům a co musel prokázat u normalizačních prověrek.

Rozhovor s Michalem Prokopem najdete ve videu umístěném nahoře.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Staňte se fanouškem Seznam Zpráv i na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované