Hlavní obsah

Komunisty zvládneme, směřování Česka neohrozí, slibuje šéf Sněmovny Vondráček z ANO

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.Video: Veronika Neprašová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vláda opírající se o důvěru komunistů prý problémem není. „Podstatné je, že my máme 78 hlasů a oni 15,” řekl v rozhovoru pro Seznam.cz Radek Vondráček. SPD podle něj od voleb ubrala, zatím to prý ale nestačí.

Článek

Poprvé od listopadu 1989 se v Česku chystá vláda, která se má přímo opírat o hlasy komunistů. Menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD, který s největší pravděpodobností zítra potvrdí v celostranickém referendu členové sociální demokracie, totiž ve Sněmovně nebude mít potřebnou většinu. Minimálně k získání důvěry tak bude muset využít patnácti hlasů zákonodárců KSČM.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO se ale přesto sílícího vlivu komunistů neobává: „Pro mě je podstatné, že náš klub má 78 členů a komunisté 15 členů. A nejedná se o přímou účast nebo zásadní podporu, ale pouze o zisk důvěry a nějakou toleranci.”

Problém nemá ani s požadavky, kterými komunisté svou podporu podmiňují. Posty v kontrolních orgánech státních firem by ale podle Vondráčka měly být specifikované konkrétně.

Naopak záruka, aby vláda neshazovala komunistické návrhy zákonů a umožnila jim, aby se dostaly na program Sněmovny, je podle Vondráčka zcela v pořádku. „Přál bych to každému opozičnímu návrhu. V minulých obdobích se stalo zvykem, že stoprocentní přednost mají vládní návrhy a na ty opoziční se většinou nedostane,” obhajuje jeden z pilířů dohody o podpoře s KSČM Vondráček.

V budoucnu by ve Sněmovně měly být opozičním návrhům pevně vyhrazeny dny.

Pokud by se ani napodruhé nepodařilo Andreji Babišovi získat pro svou vládu důvěru Sněmovny, mělo by podle Vondráčka hnutí ANO hledat nového partnera. „Předčasné volby by nic nevyřešily,” je přesvědčený s tím, že výsledek by byl přibližně stejný jako loni na podzim.

Na rozdíl od části poslaneckého klubu hnutí ANO by se ale Vondráček nevyhýbal ani možné dohodě s SPD. „SPD vzala zpátečku, je konstruktivnější, ubrali ze své rétoriky. Třeba už otevřeně nemluví o vystoupení Česka z EU,” vysvětluje Vondráček. „Zatím to ale nestačí. Důležité jsou činy. Budou nás muset ještě přesvědčit, kterým směrem se dávají,” dodává.

Proti jakékoliv spoupráci s SPD se už v zimě postavila asi třetina poslanců ANO, desítka z nich dokonce pohrozila odchodem ze strany v případě, že by se hnutí SPD reálně vrátilo „do hry”.

V případě třetího pokusu by to byl právě Vondráček jako šéf dolní komory, který by sestavením vlády pověřil nového premiéra. Kdo by to byl, prý zatím neřešil. Rozhodnutí by ale prý neudělal sám: „Mělo by vzejít z diskuze tady ve Sněmovně. Určitě by to nebylo tak, že bych se ráno vzbudil a určil jméno,” dodal Vondráček.

?Zároveň ale připustil, že jiné jméno než jméno stranického šéfa Andreje Babiše si momentálně pro roli šéfa vlády představit neumí. „Stále platí rozdání karet z říjnových voleb. Nemyslím si, že je to ideální model, který teď mají na Slovensku nebo v Polsku, kdy předseda nejsilnější strany je řadovým poslancem a nemá žádnou vyšší ústavní funkci. Nás se do toho snaží vmanipulovat média, ale myslím si, že to není dobrá varianta.”

Reklama

Doporučované