Hlavní obsah

Komunitní šíření delty se týká dvou krajů, oznámil zdravotní ústav

Foto: ČTK

Sekvenování, (Ilustrační foto.)

Reklama

Sekvenace vzorků pozitivních na koronavirus odhalila, že komunitní šíření infekčnější delta varianty hrozí v Libereckém a Jihočeském kraji.

Článek

Dosud se v Česku prokázalo celkem 30 případů delta varianty koronaviru, a to konkrétně v Praze a v dalších pěti krajích: Královéhradeckém, Moravskoslezském, Libereckém, Ústeckém a na Vysočině.

Informuje o tom Státní zdravotní ústav (SZÚ) ve své pravidelné zprávě o sekvenaci. Její autorka Helena Jiřincová, která je vedoucí Národní referenční laboratoře, v dokumentu zároveň potvrzuje, na co už Seznam Zprávy upozornily v úterý: Delta varianta se už pravděpodobně šíří komunitně.

„Detekce varianty delta s podezřením na komunitní přenos v Libereckém a Jihočeském kraji by měla být znamením, že důsledná kontrola všech osob jakýmkoli způsobem překračujících naše hranice je opodstatněná,“ apeluje Jiřincová na kontrolu těch, kdo se vrací nebo přijíždí z ciziny.

V doposud vyhotovených sekvenacích, které jsou kvůli zdlouhavosti procesu z konce května, se ve třech sledovaných týdnech ve vzorcích z Libereckého kraje vždy potvrdila přítomnost varianty delta. Ohniska těchto případů lze podle SZÚ spojit s cestovní anamnézou.

Šíření delta varianty je sledované přeshraniční spoluprací s německou spolkovou zemí Sasko. Do konce května bylo v Sasku odhaleno 12 případů delty, v Česku celkem 20. Zpráva obsahuje i mapu s přesně lokalizovanými záchyty variant.

Foto: Screenshot, szu.cz

Výskyt variant alfa (oranžová), delta (fialová) a lambda – bývalá egyptská (modrá).

Sekvenujme vše pozitivní

S ohledem na situaci a zároveň vzhledem k nízkému podílu pozitivních odběrů doporučuje Jiřincová, aby se k sekvenaci zasílaly všechny pozitivní vzorky z republiky. Podle SZÚ je potřebné variantě delta věnovat pozornost „a je stále třeba zachovat opatření zabraňující importu a následnému šíření nových variant,“ píše Jiřincová ve zprávě.

Ministerstvo zdravotnictví upozorňuje, že za nedodržení přísných opatření při příjezdu ze zahraničí hrozí pokuty. „Přijíždějící mají povinnost vyplnit příjezdový formulář a z rizikových zemí je vyžadován test či samoizolace,“ upřesnila Gabriela Štěpanyová, mluvčí Ministerstva zdravotnictví.

Zaměřit se na příjezdy z dovolených chtějí i krajské hygienické stanice. „Díky systému ISIN (Informační systém infekční nemoci od Ústavu zdravotnických informací a statistiky, pozn. red.) krajské hygienické stanice u osob s vyplněným příjezdovým formulářem uvidí, že se např. osoba měla dostavit na test a neučinila tak. Následně tak mohou tyto osoby zkontrolovat.“

Ke kontrole osob po návratu ze zahraničí vyzývá i Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES). Ve svých doporučeních pro vládu píše, že by hygienici měli kontaktovat telefonicky každého, kdo přijede ze zahraničí.

„V průběhu telefonního hovoru by mělo být ověřeno, zda zná pravidla karantény, zdržuje se na uvedené adrese a má zajištěno testování. V případě opakovaného nepřijetí hovoru by mělo být dodržení karantény ověřeno fyzickou návštěvou pracovníka KHS, případně Policií ČR. Vyhýbání se karanténě a její kontrole je protiprávní jednání, proto považujeme za žádoucí na tuto skutečnost cestující upozorňovat a v případě porušení by mělo dojít k postihu tohoto chování,“ upozorňuje MeSES.

Aktuální varianty koronaviru v Česku (k 18. 6. 2021)

  • 30 případů delty (Praha, Královéhradecký kraj, Moravskoslezský kraj, Liberecký kraj, Ústecký kraj, Vysočina),
  • čtyři případy kappy, mutace delty (Praha),
  • 39 případů bety, dříve známa jako jihoafrická varianta (Praha, Moravskoslezský kraj, Středočeský kraj, Plzeňský kraj, Královéhradecký kraj),
  • 20 případů bety bylo detekováno v Olomouckém kraji samostatně,
  • osm případů gamy, dříve známa jako brazilská varianta (šest v Pardubickém kraji a po jednom vzorku v Praze a Brně).

80 milionů na sekvenaci

Od počátku července bude diskriminační PCR metoda určená k zjišťování mutací v pozitivních vzorcích hrazena z veřejného zdravotního pojištění částkou 614 korun. „Pro cílený a plošný screening pozitivních vzorků na přítomnost známých mutací je potřeba zapojení co největšího počtu laboratoří, které se podílí na testování SARS-CoV-2, do takzvaného diskriminačního PCR,“ napsala Seznam Zprávám Štěpanyová.

Za odběr dostane laboratoř 47 korun, za jeho zpracování PCR metodou 614 korun, a pokud vyjde pozitivní, za další zpracování diskriminační PCR metodou dalších 614 korun. „Celkově tak laboratoře od zdravotní pojišťovny za standardní a diskriminační PCR obdrží 1 275 korun,“ upřesnila Štěpanyová.

Za účelem odhalování nových mutací vybudovalo ministerstvo sekvenační síť po celé republice, která má kapacitu 4 500 vzorků měsíčně, což je podle ministerstva vzhledem k aktuální epidemické situace dostatečné.

„Ta (síť) je složená z laboratorních pracovišť v rámci příspěvkových organizací státu. Většina z nich jsou přímo řízené organizace ministerstva, dále je součástí také Biologické centrum Akademie věd ČR a Státní veterinární ústav spadající pod resort zemědělství. Ministerstvo zdravotnictví vyčlenilo pro své organizace na sekvenování 80 milionů korun,“ říká Štěpanyová.

Reklama

Související témata:

Doporučované