Hlavní obsah

Koncern VW plánuje snížit stavy zaměstnanců, firmu opustí 30 tisíc lidí

 

Reklama

Firma, zasažená skandálem s falšováním emisí, pokračuje v razantním utahování opasků

Článek

Málo vídané dohody s vlivnými odbory dosáhli majitelé německé automobilky Volkswagen (VW). Společnost, která se vzpamatovává z aféry Dieselgate, má v následujících letech opustit na 30 tisíc zaměstnanců. I když oproti tomu společnost plánuje devět tisíc lidí nabrat, jde o razantní pokles - v Německu pracuje pro VW nyní 114 tisíc osob.

Kromě zhruba pětinové redukce pracovních míst na domácím trhu firma hodlá škrtat rovněž ve svých závodech a pobočkách v Jižní i Severní Americe.

Společnost počítá s tím, že po naplnění celého restrukturalizačního plánu ušetří oproti současným nákladům ročně 3,7 miliardy eur, tedy přes 100 miliard korun.

Volkswagen věří, že ho nová strategie vrátí k provoznímu zisku na úrovni 4 % a společnost tak zahájí novou expanzi. K té má v dalších letech pomoci například orientace na elektromobily.

Právě tato auta budoucnosti byla jedním z důvodů, proč odboráři na drastické škrty kývli - VW slibuje, že zmíněných 9 000 nových pracovních míst vytvoří právě ve výrobě elektrických vozů. Udržet je chce přitom hlavně v Německu, nové modely by měly totiž produkovat továrny ve Zwickau, Wolfsburgu, Kasselu či Braunschweigu.

Akcie koncernu na ohlášené změny reagovaly růstem o dvě procenta.

Reklama

Doporučované