Hlavní obsah

V průběhu koncertu se před Pražským hradem stavěly zátarasy, mířil sem dav z Václavského náměstí

Před začátkem koncertu novináře z II. nádvoří vykázala policie.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Policie začala na nádvoří Pražského hradu stavět zátarasy. Ve stejný okamžik se protestovalo na Václavském náměstí.

Článek

Na Pražském hradě se konal koncert pro přátele Miloše Zemana. Na stejném místě ale skončila akce za svobodu médií, namířená právě proti prezidentovi. Tu jsme sledovali v online reportáži.

K akci se dříve vyjádřil i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Navazuje na tradici prvního funkčního období, kdy se každý rok konal na připomínku inaugurace slavnostní koncert,“ představil akci mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Koncert byl zahájen projevem prezidenta Zemana a poté následoval hudební program.

Záznam příchodu hostů.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Španělským sálem se linuly skladby Bedřicha Smetany nebo Karla Svobody. Ohlášené bylo i vystoupení Michala Davida, Heleny Vondráčkové nebo Daniela Hůlky. Interprety měla doprovázet hudba Hradní stráže a Policie ČR nebo skupina Bacily Václava Neckáře.

Slavnostní koncert na počest inaugurace prezidenta Miloše Zemana začal v šest hodin.

„Koncert je poděkováním pana prezidenta přátelům a podporovatelům, kterých byla pozvána zhruba tisícovka,“ zmínil Ovčáček podrobnosti k účastníkům akce.

Jiří Ovčáček popisuje program slavnostního koncertu. Video: Seznam Zprávy

Uzavření Hradu

Seznam Zprávy vysílaly přímo z II. nádvoří Pražského hradu a ukazovaly, kteří hosté přicházejí na koncert pro přátele Miloše Zemana. Po chvíli se dostavili dva policisté a vykázali novináře včetně štábu Seznamu mimo prostory Hradu. „Je to z bezpečnostních důvodů,“ uvedl zasahující policista, aniž upřesnil, jak novináři ohrožují přicházející hosty (situaci zachycuje video nahoře).

Později začala policie zastavovat i samotné hosty a na dvacet minut zcela zavřela vstup do Hradu. Dovnitř se nedostal například předseda Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek, který neúspěšně kandidoval v prezidentské volbě v jejím prvním kole.

Těsně před šestou už opět policie začala hosty na II. nádvoří pouštět.

Reklama

Doporučované