Hlavní obsah

Koncert v Barceloně šíření covidu nepřinesl. Je to bezpečné, tvrdí vědci

Foto: Profimedia.cz

Koncert kapely Love of Lesbian, který proběhl 27. března v Palau Sant Jordi v Barceloně.

Reklama

Katalánští vědci představili závěry experimentu, který proběhl v Barceloně minulý měsíc. Podle nich je bezpečné pořádat s omezeními hudební koncerty, aniž by se při nich šířila nemoc covid-19.

Článek

V katalánské Barceloně proběhla na konci března – po měsících nucené přestávky – jedna z největších masových událostí v Evropě od začátku vypuknutí pandemie covidu-19.

Ve spolupráci vědců, tamních úřadů a kulturní scény proběhl v hale Palau Sant Jordi pro pět tisíc fanoušků koncert kapely Love of Lesbian. Účastníci se museli prokázat negativním testem ze dne koncertu a na tváři museli mít po celou dobu respirátor FFP2. Rozestupy dodržovat nemuseli. O podrobnostech, jak koncert probíhal, jsme vás informovali v článku níže.

V úterý na tiskové konferenci představili vědci výsledky. Skutečnost, že by se covid-19 na koncertě šířil ve zvýšené míře, se neprokázala. Z pěti tisíc lidí se koronavirus vyskytl pouze u šesti účastníků.

Podle závěrů se navíc čtyři z šesti nakažených infikovali pravděpodobně jinde než na koncertu. Zda se další dva nakazili přímo na koncertě, se nepotvrdilo.

„Neexistují žádné signály, které by naznačovaly, že k přenosu došlo během akce,“ uvedl na konferenci specialista na infekční onemocnění Josep Maria Llibre. Dodal, že živé koncerty jsou v krytém prostoru s těmi správnými podmínkami a ventilací „bezpečnou aktivitou“.

Vděčnost za to, že mohla hrát po více než roce před publikem, vyjádřila na svém Twitteru i kapela. „Doufáme, že od nynějška, po těchto vynikajících výsledcích, bude kultuře nasloucháno tak, jak si zaslouží,“ píše se v jejím prohlášení.

Zástupce starosty v Barceloně Jaume Collboni uvedl, že výsledky studie ukazují, že „je možné uvolnit“ restrikce a „restartovat kulturní aktivity“. Radnice také uvedla, že právě spolupráce pořadatele kulturní akce s místními úřady spolu s dohledem vědců jsou klíčem k úspěchu.

V Barceloně proběhl podobný (nicméně menší) experiment již v prosinci. Z koncertu, kterého se zúčastnilo 500 lidí, se po několika dnech neprokázal pozitivní nikdo. Novou podobu koncertování a živých akcí testují i v Holandsku. Dvoudenní hudební události se letos v březnu zúčastnilo 1500 lidí. Výsledky zatím známé nejsou.

Reklama

Související témata:

Doporučované