Hlavní obsah

Bohemia Energy padla. Babiš chce úlevy pro miliony domácností

Foto: vláda.cz

Ministr Havlíček má v pondělí předložit na vládu návrh kompenzace vysokých cen energií pro 4,3 milionu domácností.

Reklama

aktualizováno •

Dodavatel energií Bohemia Energy končí. Postiženým klientům dočasně zajistí elektřinu ČEZ, PRE či E.ON. U plynu E.ON, innogy a Pražská plynárenská. Odborníci radí nespěchat, lidé mají na přechod k jinému dodavateli 6 měsíců.

Článek

Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku, ukončí činnost a dodávky elektřiny a plynu. Skupina se zhruba 900 000 odběrných míst se rozhodla ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie.

Společnost zároveň požádá Energetický regulační úřad o zrušení licencí všech výše uvedených společností. Firma o tom dnes informovala ČTK.

„S politováním vám musíme oznámit, že skupina Bohemia Energy ukončuje s okamžitou platností dodávky elektřiny a plynu na českém energetickém trhu,“ uvedla společnost v prohlášení pro zákazníky.

K tomuto kroku dodavatele přiměl stávající extrémní růst energií na burze. Kvůli zdražování však od Bohemia Energy začali odcházet zákazníci ve velkém.

Bylo to nejtěžší rozhodnutí, které jsme museli udělat.
Jiří Písařík, majitel skupiny Bohemia Energy

„Bylo to nejtěžší rozhodnutí, které jsme museli udělat. Bohemia Energy jsme založili před více než 15 lety a naším posláním bylo být vždy spolehlivým a výhodným dodavatelem energií. Důvěra více než milionu zákazníků byla ohromným závazkem a posouvala nás neustále kupředu k poskytování co nejlepších služeb,“ řekl dnes majitel skupiny Bohemia Energy Jiří Písařík.

Pád Bohemia Energy řeší už od úterý vláda. Řekl to premiér Andrej Babiš (ANO). Podle Babiše existovaly signály, že je firma v problémech. Zástupci kabinetu s dalšími zainteresovanými subjekty podle něj situaci řešili v úterý i dnes, odpoledne jednání pokračují. Premiér považuje za důležité, že dodávky elektřiny nejsou ve stávající lhůtě ohroženy, je ale potřeba řešit, jak minimalizovat finanční dopady na lidi.

Havlíček navrhne kompenzace, zhruba 1500 korun za rok

„Máme pro tyto případy zákonné nástroje, nikdo nepřijde o dodávky energií, všichni přejdou pod dodavatele poslední instance. Nic to nemění na skutečnosti, že naše vláda dotáhne kompenzace pro všechny domácnosti a firmy na bázi energošeků a snížení DPH,“ sdělil ČTK Havlíček.

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval Energetický regulační úřad, aby zvážil zastropování cen u dodavatelů energií, kteří se budou starat o zákazníky končící skupiny Bohemia Energy. Řekl to na středeční tiskové konferenci.

Podle Havlíčka by se ERÚ měl s dodavateli poslední instance domluvit v následujících hodinách na tom, aby poskytovali energii v jednotných cenách a aby to byly ceny únosné pro zákazníky.

Havlíček by měl v pondělí vládě předložit návrh kompenzace vysokých cen energií pro 4,3 milionu domácností. Kabinet by jim měl odpustit poplatky na obnovitelné zdroje energie, činit by to mělo necelých 1500 korun na domácnost na rok.

Babiš dnes zároveň uvedl, že stále chce i snížit DPH na energie z 21 procent na nulu. „Chci, aby vláda zákon projednala a aby ho poslala do Sněmovny,“ řekl. Evropská komise úplné zrušení DPH na elektřinu nepodporuje.

Před několika dny opustila Bohemia Energy také slovenský trh, kde měla její firma Slovakia Energy zhruba 300 000 odběrných míst. Zdůvodnila to právě vývojem velkoobchodních cen energií a také státní regulací cen. Také odběratelé tamní Slovakia Energy si mohou vybrat nového dodavatele, nebo zajištění dodávek ze zákona převezmou určené firmy, kterými jsou největší hráči na trhu.

Otázky a odpovědi

Kdo je dodavatel poslední instance?

Dodavatel poslední instance je subjekt na trhu s elektřinou a zemním plynem, který má v zákonem stanovených případech povinnost dodávat elektřinu a zemní plyn zákazníkům za ceny stanovené Energetickým regulačním úřadem. Dodavatel je povinný dodávat klientům zkrachovalé Bohemia Energy elektřinu či plyn ve smluveném rozsahu do doby, než si klient zvolí nového dodavatele. Nejdéle však po dobu 6 měsíců ode dne, kdy Bohemia Energy přestalo dodávat energie. U elektřiny je dodavatelem poslední instance například ČEZ, PRE či E.ON. U plynu E.ON, innogy a Pražská plynárenská.

Jak zjistím, ke kterému dodavateli poslední instance „patřím“?

Dělí se podle jednotlivých krajů. Podívejte se na mapy níže v článku.

Kdy klienti obdrží konečné vyúčtování?

Konečné vyúčtování Bohemia Energy vystaví klientům nejpozději do čtyř týdnů ode dne dodání potřebných dat od příslušného provozovatele distribuční soustavy.

Může klient zadat samoodečet k datu ukončení dodávkové smlouvy s Bohemia Energy?

Může. V takovém případě musí klient kontaktovat nového dodavatele (nebo dodavatele poslední instance), kterému samoodečet nahlásí.

Co se stane, pokud klient neuzavře novou dodávkovou smlouvu s jiným dodavatelem?

Pokud nedojde k uzavření nové smlouvy s jiným dodavatelm do 6 měsíců ode dne zahájení dodávky od dodavatele poslední instance, může se klient ocitnout v režimu neoprávněného odběru a hrozí mu sankce.

Hrozí klientům s ukončením dodávkové smlouvy s Bohemia Energy nějaké sankce?

Podle Bohemia Energy ne. Stejně jako u přechodu k novému dodavateli.

Zdroj: web Bohemia Energy, ERÚ

Podle dat Operátora trhu s elektřinou dodávala skupina ke konci srpna elektřinu přes 600 000 zákazníků, plyn pak necelým 300 000. Pro zákazníky společnosti Amper Market, která do skupiny také patří, hledá Bohemia Energy podle oznámení řešení.

Firma uvedla, že zákazníci se nemusí obávat, že by zůstali bez energií, dodávky jim zajistí takzvaný dodavatel poslední instance – tj. hlavní dodavatel na daném distribučním území. Jde například o společnosti ČEZ, E.ON či PRE.

Prioritou celé skupiny je nyní poskytnout součinnost zákazníkům při přechodu k novému dodavateli a najít pro ně nejvhodnější možné řešení. Nadále mohou využít kontaktní infolinky či e-maily a zároveň jsou průběžně aktualizovány webové stránky jednotlivých společností se všemi potřebnými informacemi.

„Od krachu Moravia Energo v roce 2008 nebyl institut dodavatele poslední instance v takovém rozsahu v tuzemsku využit. Rozhodně dosud nikdy jsme nebyli svědky situace, kdy statisíce domácností budou muset uzavřít smlouvy s novými dodavateli. Přestože to, co se nyní děje, může být pro někoho šokující, není důvod k hysterii,“ uvedla Lenka Kovačovská, výkonná ředitelka Českého plynárenského svazu.

Zákon s podobnými situacemi počítá, dodavatelé poslední instance podle Kovačovské také. „Konečně na změnu krachujícího dodavatele a přechod od dodavatele poslední instance k někomu jinému budou mít lidé celých šest měsíců,“ dodala.

Pro domácnosti je ale dobrou zprávou, že nic nemusejí dělat hned. Mají půl roku na to, aby si našly nového dodavatele.
Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezident Hospodářské komory ČR

„Dodavatelem poslední instance pro odběratele na trhu se zemním plynem je v Jihočeském kraji E.ON Energie, v hlavním městě Praze Pražská plynárenská a ve zbytku České republiky společnost innogy Energie. Toto jsou firmy, na které přechází povinnost dodávek v případě, že váš současný dodavatel nefunguje,“ říká Kovačovská.

„Situace, kdy se desítky tisíc zákazníků rázem ocitnou v režimu dodavatele poslední instance a začnou hledat nové dodavatele, bude klást velké nároky na všechny slušné obchodníky. Pro domácnosti je ale dobrou zprávou, že nic nemusejí dělat hned. Mají půl roku na to, aby si našly nového dodavatele,“ říká Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezident Hospodářské komory ČR.

Pozor na „energošmejdy“

Zároveň však varuje před energošmejdy, kteří se budou snažit současnou situaci využívat. „Znovu proto apeluji na zdravý rozum. Nepodepisujte nic bez toho, že byste si vše důkladně přečetli,“ upozorňuje Prouza.

Velkoobchodní ceny elektřiny a plynu v poslední době vystoupaly do rekordní výše, některé ceníky dodavatelů zdražují o desítky procent či dokonce násobně. Kromě dopadu na spotřebitele způsobila situace problémy také některým dodavatelům.

Před několika dny opustila Bohemia Energy také slovenský trh, kde měla její firma Slovakia Energy zhruba 300 000 odběrných míst. Zdůvodnila to právě vývojem velkoobchodních cen energií a také státní regulací cen. Také odběratelé tamní Slovakia Energy si mohou vybrat nového dodavatele, nebo zajištění dodávek ze zákona převezmou určené firmy, kterými jsou největší hráči na trhu.

innogy varuje před výrazným růstem cen za účty

Prahou vlastněné společnosti PRE a Pražská plynárenská jsou připraveny zajistit dodávky elektřiny a plynu pro zákazníky, kteří pod ně ze zákona přejdou kvůli dnes oznámenému konce skupiny Bohemia Energy. Agentuře ČTK to řekl radní Jan Chabr (TOP 09), který má na starosti městský majetek a firmy. Dodávky pro zákazníky Bohemia Energy musí po dobu šesti měsíců zajistit tzv. dodavatel poslední instance, kterými jsou v Praze právě zmíněné městské firmy.

„Obě městské společnosti jsou připraveny dodávat elektrickou energii i plyn, tudíž nikdo nemusí být v obavách z toho, že mu automaticky zítra skončí možnost odběru,“ uvedl radní. Dodal, že není důvod k panice.

Klienti nemusí aktivně vůbec nic dělat, sami se jim ozveme a předáme jim všechny důležité informace.
Jan Zápotočný, místopředseda představenstvan E.ON Energie

Připravený je i E.ON. „E.ON Energie patří k jednomu z pěti dodavatelů poslední instance a my jsme připraveni se o nové klienty postarat. Tito klienti se nemusí obávat, že o dodávky energie přijdou a zůstanou bez elektřiny nebo plynu. V aktuální situaci je důležité zachovat klid a nepanikařit, tito klienti nemusí aktivně vůbec nic dělat, sami se jim ozveme a předáme jim všechny důležité informace,“ vysvětluje Jan Zápotočný, místopředseda představenstva společnosti E.ON Energie.

Dodavatel plynu innogy varuje, že ceny pro zákazníky v režimu dodavatele poslední instance budou výrazně vyšší než byli zvyklí doposud. „Aktuální cena v režimu dodavatele poslední instance atakuje hranici 4 000 korun za MWh bez DPH. Zákazník s rodinným domkem, který plynem vytápí, může do konce topné sezóny protopit více než 60 tisíc korun.“ varuje mluvčí společnosti Martin Chalupský.

Situace je opravdu vážná.
Martin Chalupský, tiskový mluvčí innogy

„Situace je opravdu vážná a domníváme se, že vzhledem k nadcházející topné sezóně a výše uvedeným cenám je absolutně nezbytné, aby stát urychleně připravil systém kompenzací či subvencí. V opačném případě hrozí velké sociální problémy a může také docházet k masivnímu odpojování zákazníků pro neplacení,“ dodává.

Reklama

Doporučované