Hlavní obsah

Končí oprava smyčky u Ústředního hřbitova, vrátí se tam tramvaje

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Oprava smyčky Ústřední hřbitov v Brně je po třech měsících u konce. Tramvaje po téměř 800 metrech nových kolejí vyjedou v neděli. Cestujícím bude sloužit nové bezbariérové nástupiště a řidičům nové sociální zázemí.

Článek

Náklady na opravu smyčky a přilehlého úseku tramvajové trati činily necelých 63 milionů korun, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Oprava byla nutná kvůli nevyhovujícímu technickému stavu. „Vedle výměny kolejí a kompletní rekonstrukce smyčky projekt obnášel i úpravy trolejového vedení a kabelové sítě,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Nové jsou i chodníky v okolí smyčky. Dopravní podnik v místě rovněž vysadí 12 nových listnatých stromů namísto čtyř pokácených.

Dvě koleje, vnitřní a vnější, propojuje nová kolejová spojka. V provozu umožní snadné předjíždění tramvajových souprav, které přijíždí do smyčky, a také bezproblémové odstavení vozů při poruše. „V důsledku prodloužení vnitřní koleje se do smyčky vejde více tramvajových souprav. Novinkou je vybudování ostrůvku u vnitřní koleje, což umožní bezpečný výstup cestujících,“ doplnila Tomaštíková.

Po dobu výluky do smyčky nemohly zajíždět tramvaje, spoje na lince 2 dopravní podnik vedl ve změněné trase Stará osada - Modřice, smyčka a spoje na lince 5 odkláněl ze zastávky Celní do smyčky Švermova. Obě linky se od neděle vrací na původní trasy končící ve smyčce Ústřední hřbitov.

Na svou obvyklou trasu se o víkendu vrátí i další spoje MHD. Od noci na neděli dopravní podnik obnoví provoz autobusů linek 55 a N99 v Ondráčkově ulici v Líšni a také skončí uzavírka silnice II/416 mezi Žatčany a Újezdem u Brna, kam se vrátí noční spoj linky N95.

Omezený provoz bude o víkendu naopak mezi Pisárkami a Komínem. Kvůli zrušení jednokolejného úseku a údržby tramvajové tratě pojede linka 1 v úseku Nové sady - Vozovna Komín obousměrným odklonem ulicemi Husovou, Veveří, Minskou a Horovou. Nahradí ji tramvaj s označením P1 a autobus x1. Práce omezí také řidiče aut. V blízkosti křižovatky s Veslařskou ulicí bude uzavřený pravý jízdní pruh ve směru na Bystrc. Pro jízdu rovně i pro odbočení na Jundrov bude sloužit levý, standardně odbočovací pruh. Ve směru z Bystrce práce dopravu nijak neovlivní.

Reklama

Doporučované