Hlavní obsah

Končí platnost dálničních známek pro rok 2018. Od pátku je nutné mít vylepené nové

Ve čtvrtek končí platnost dálničních známek z roku 2018.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve čtvrtek končí platnost dálničních známek z roku 2018. Pro jízdu po zpoplatněných úsecích budou řidiči již od pátku muset mít vylepené ty pro rok 2019. Ceny letošních kuponů zůstávají stejné jako ty loňské. Mění se ovšem jejich design, který doplnila také řada nových ochranných prvků.

Článek

Ceny dálničních známek pro rok 2019 zůstávají stejné už od roku 2012, tedy 1 500 korun za roční kupon, 440 za měsíční a 310 za desetidenní. Řidiči si je mohou zakoupit ve všech pobočkách České pošty, na čerpacích stanicích, ve směnárnách na hraničních přechodech, ale i na internetu. Určené jsou pro vozidla do 3,5 tuny. Těžší auta pak podléhají elektronickému mýtnému systému.

Letošní kupony mají inovovaný design. Podle Státního fondu dopravní infrastruktury jsou opatřeny řadou ochranných prvků proti padělání. Lidé by podle úřadu neměli známky nakupovat mimo oficiální prodejní místa a za jinou cenu než tu výše uvedenou. Pobočky jsou označené speciální nálepkou a k dispozici je u nich i ceník s informačním letákem ve třech jazycích.

Distribuci dálničních známek pro rok 2019 zajišťuje společnost dodavatelů tvořená Autoklubem Bohemia Assistance, Českou poštou a MTX.

Také pravidla pro vylepování kuponů zůstávají stejná. Dálniční známka musí být dobře viditelná, na vnitřní straně čelního okna, a to v rohu spolujezdce, kde by neměla nijak omezovat řidiče ve výhledu z auta. Na oba její díly musí být vypsaná registrační značka vozidla, přičemž druhý díl má mít řidič uschovaný pro případy policejních a celních kontrol, které i letos budou podle Státního fondu dopravní infrastruktury ověřovat jejich pravost.

Neplatné známky je nutné včas odstranit, jinak hrozí řidičům pokuta až 1 000 korun.

Reklama

Doporučované