Hlavní obsah

Končí summit států G7, zmanipulování veřejné zakázky, tisková konference slovenské prezidentky

Polední zprávy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

00:42 – Policie chce obžalovat dva lidi a firmu v kauze Lesní správy Lány

Kriminalisté navrhli obžalovat dvě fyzické osoby a jednu firmu v kauze Lánské obory. Ta spadá pod správu Kanceláře prezidenta republiky. Podle vyšetřování jde o manipulování veřejné zakázky. Obviněný byl už dřív šéf obory Miloš Balák, který vinu odmítá. – Zpevňování břehů nádrže Klíčava mělo stát zhruba 300 milionů korun. Opravy měly bránit erozi půdy a následnému usychání stromů kolem nádrže. Oprava svahů skončila letos v červnu.

01:25 – Zmanipulování veřejné zakázky

A my jsme s ředitelem Lesní správy Lány Milošem Balákem, který je mezi stíhanými, natáčeli o kauze Lánské obory už v červnu.

04:25 – Zeman v Lánech přijme kandidáta na ministra kultury Zaorálka

Kandidát na ministra kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD míří za prezidentem Zemanem do Lán. Toho chce seznámit se svými budoucími kroky, které na ministerstvu chystá. Získat by chtěl do resortu víc peněz – třeba na platy zaměstnanců v kulturních organizacích. Ty jsou podle něj nedůstojné. Zeman ho do funkce jmenuje zítra, v čele ministerstva nahradí Antonína Staňka, kterého prezident odvolal k 31. červenci.

05:24 – Poprvé se sejde uhelná komise kvůli útlumu těžby v ČR

Poprvé se sejde uhelná komise: té předsedají ministři životního prostředí a průmyslu a obchodu – tedy Richard Brabec a Karel Havlíček. Devatenáctičlenná skupina má řešit energetický mix země, tedy z jakých zdrojů bude Česko získávat energii. Zabývat se má taky postupným útlumem těžby uhlí a většího využívání čistších zdrojů, po které volají ekologické organizace, ale na které apeluje i Evropská unie. Komise se bude scházet jednou měsíčně, první závěry jednání by chtěla mít do konce příštího roku.

05:57 – Vedení Prahy hodlá odvolat Semelovou

Radní hlavního města by se podle zjištění serveru Neovlivní měli dnes pokusit na návrh školského odboru odvolat komunistickou poslankyni Martu Semelovou ze školských rad pražských škol. Momentálně je členkou hned čtyř z nich. Na místo jí dosadili bývalí pražští radní v čele s Adrianou Krnáčovou. Už tehdy se proti jejímu jmenování zvedla vlna odporu. A to hlavně kvůli jejím názorům. Poslankyně už dříve několikrát zpochybnila, že se v případě popravy Milady Horákové šlo o vykonstruovaný proces a o justiční vraždu. Okupaci Československa pak označuje za internacionální pomoc.

06:38 – Tisková konference slovenské prezidentky Zuzany Čaputové

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes vystoupila na avizované tiskové konferenci k současné politické situaci. Reagovala tím na zprávu, že postupy a rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení ovlivňovali lidé, kteří k tomu neměli ústavní, ani zákonná oprávnění.

11:15 – Končí třídenní summit států G7

Ve francouzském Biarritzu vrcholí summit skupiny zemí G7. Dnes se státníci mimo ochrany klimatu budou věnovat i rozsáhlému požáru, který ničí pralesy v Amazonii. Členské státy G7 se chtějí dohodnout na rychlé akci v zasažených oblastech. Má jít jak o technickou tak o finanční pomoc.

12:33 – Demonstrace a střety s policií v Hongkongu

Napětí na demonstracích v Hongkongu znovu eskaluje. Policie poprvé do ulic přistavila vodní děla a použila slzný plyn. Desetitisíce lidí z ulic ale nevyhnal ani silný déšť. Protesty za demokracii probíhají už 12 týdnů.

13:33 – Tisíce Venezuelanů prchají ze země, chtějí do Ekvádoru

Víc než 10 tisíc Venezuelanů překročilo o víkendu hranici z Kolumbie do Ekvádoru. Ode dneška totiž platí nařízení, podle kterého si migranti z Venezuely před vstupem do země musí zažádat o humanitární vízum. Podle informací španělské agentury EFE se tímto způsobem Ekvádor snaží zastavit migrační vlnu. Z Venezuely za posledních 5 let podle OSN odešly asi čtyři miliony lidí, většina do sousední Kolumbie.

14:00 – Na řeckém ostrově Samos hořel les

Pokračuje dohašování požáru lesa na řeckém ostrově Samos. Oheň se rozhořel v sobotu, dostat pod kontrolu se ho hasičům podařilo až po více jak 24 hodinách. Kvůli nedalekým hotelům musely úřady evakuovat na tisíc lidí. Několik desítek dalších odvezla pobřežní stráž z pláží, protože je tam uvěznil hustý kouř. Přilehlé městečko Pythagorej je díky ruině antické pevnosti zapsané na seznamu UNESCO. V ohrožení podle starosty není.

Reklama

Doporučované