Hlavní obsah
Online

Skiareály se otevřou 18. prosince, oznámil Blatný

Tisková konference ministra zdravotnictví Jana Blatného.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Podle protiepidemického systému ČR je souhrnný index rizika pro Českou republiku na hodnotě 57, která je na úrovni třetího pohotovostního stupně. Situace tak zůstává obdobná jako minulý týden. „Situace je stabilizovaná, ale křehká,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

- Ve čtvrtek se přerušilo předchozí vytrvalé zpomalování nárůstu počtu případů nemoci covid-19 v Česku. Přibylo 4624 nakažených, zhruba o 600 více než předchozí čtvrtek.

- „Lyžařské areály se otevřou v pátek 18. prosince,“ uvedl ministr Jan Blatný. Detailní informace pro chod skiareáů ministerstvo připraví během víkendu, v pondělí je probere vláda.

- V pátek končí pravidelné testování klientů na koronavirus v domovech pro seniory a dalších pobytových sociálních službách. Vyšetření zaměstnanců v pětidenních intervalech by mělo pokračovat do konce nouzového stavu, který v Česku zatím platí do půlnoci 12. prosince. Vláda ale hodlá požádat poslance o další prodloužení, a to zřejmě o měsíc.

- Ode dneška do 18. prosince se zase mohou nechat zdarma otestovat na covid-19 učitelé. Na odběrových místech v nemocnicích a zdravotnických zařízeních jsou pro ně připravené antigenní testy, které se poslední dobou používají také v domovech seniorů. Zájem se mezi pedagogy zřejmě bude lišit v jednotlivých školách a regionech.

DĚNÍ JSME SLEDOVALI TAKÉ VE ČTVRTEK:

  • Praha kvůli rozvolnění prodlouží provoz metra a posílí tramvaje

    Praha kvůli rozvolnění protiepidemických opatření ode dneška prodlouží provoz metra o hodinu a lanovky na Petřín do 20:00. Zdvojnásobí také kapacitu nočních tramvají v pátek a sobotu. ČTK to dnes sdělil Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která plánuje veřejnou dopravu. Už ve čtvrtek, kdy se v celém Česku do 22:00 otevřely restaurace, byly některé noční tramvaje v Praze přeplněné.

    Metro bude v pozdních večerních hodinách jezdit v desetiminutových intervalech, poslední spoje z konečných stanic vyjedou mezi 23:10 a 23:15. Na lince A to bude z Depa Hostivař ve 23:13 a z Nemocnice Motol ve 23:15. Poslední metro z Černého Mostu na lince B bude vyjíždět ve 23:15, v opačném směru ze Zličína o pět minut dříve. Na lince C vyjedou spoje z Letňan i Hájů shodně ve 23:14.

  • Zájem učitelů o testování na koronavirus je zatím malý

    Zájem učitelů o antigenní testy na koronavirus, kterým se mohou ode dneška podrobit, je zatím spíše malý. Odběrovým místům, kde se učitelé musejí pro test registrovat, dnes zbývala řada volných termínů. Pokud by se testovali všichni, šlo by podle Ministerstva školství asi o 170 000 lidí. Testovat se ale chce podle informací z jednotlivých krajů maximálně zhruba třetina pedagogických pracovníků.

  • Blatný: Lyžařské areály se otevřou 18. prosince

    „Lyžařské areály se otevřou v pátek 18. prosince,“ uvedl ministr Jan Blatný. Detailní informace pro chod skiareálů ministerstvo připraví během víkendu, v pondělí je probere vláda.

  • Kvůli covidu bude platit do léta odklad profesních školení

    Povinnost absolvovat profesní školení se kvůli epidemii nového koronaviru odloží do poloviny příštího roku. Do té doby budou platit nynější doklady, které prokazují splnění kvalifikačních předpokladů pracovníků. Vládní návrh zákona, který to předpokládá, dnes podepsal prezident Miloš Zeman.

  • Pojišťovny budou moci hradit antigenní testy přímo distributorům

    Zdravotní pojišťovny budou moci hradit antigenní testy na covid-19 určené například domovům pro seniory přímo distributorům. Nový způsob úhrady zavede vládní novela o veřejném zdravotním pojištěním, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. O prezidentově podpisu informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Podle vlády má možnost přímé úhrady snížit administrativu.

  • Černý: Končí pomoc mediků v nemocnicích, armáda ještě zůstává

    „Situace ohledně nově hospitalizovaných pacientů se plošně i nadále mírně zlepšuje. Momentálně se nerealizují ani transporty pacientů mezi jednotlivými kraji. Dochází k nárůstu rozsahu obnovované péče, jakkoliv jsou mezi kraji rozdíly. V nejbližších dnech bude ukončena výpomoc mediků, v krajích s velkým nedostatkem personálu bude prodloužena výpomoc armády. Je jednáno o pokračování armádní pomoci. Systém nemocnic je stále udržován tak, aby v případě potřeby byly nemocnice schopny přizpůsobit svou činnost opět zvýšenému počtu pacientů covid-19,“ zmiňuje náměstek ministra zdravotnictví, předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny a vedoucí Klinické skupiny COVID Vladimír Černý.

  • Dušek: Nákaza se dále šíří v rizikových skupinách

    „Negativním aspektem nadále zůstává, že i přes celkový pokles počtu případů registrujeme stále vysoký podíl nově diagnostikovaných případů ve zranitelných skupinách obyvatel, kterých je aktuálně okolo 20 %. To představuje vzhledem k časté polymorbiditě, tj. stavu kdy pacient trpí více chronickými onemocněními zároveň, vyšší pravděpodobnost hospitalizace, včetně hospitalizací na jednotkách intenzivní péče. I v absolutních počtech jde stále o vysoké číslo, které se promítá do počtu hospitalizovaných pacientů. Ačkoli tyto počty klesly z více než 8 000 na současných 4 400, jde o vysokou zátěž blokující kapacity nemocnic. Aktuální hodnota reprodukčního čísla je 0,9,“ zmiňuje ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

  • Rážová: Hodnoty za týden klesly o pětinu

    „Rozvolňování se řídí číslem, které je společné pro celou republiku tak, aby nedošlo k situaci, že by se lidé přemisťovali do oblastí, kde by byla uvolněnější pravidla. Aktuální epidemická situace v ČR není příliš odlišná od situace popisované v minulém týdnu. Pozorujeme pozvolný pokles v republikovém měřítku, a to ve všech parametrech, nejen v počtu případů. Při srovnání jsou současné hodnoty zhruba o 20 % nižší než v týdnu minulém,“ řekla k aktuální situaci hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

  • PES zůstává na třetím stupni

    Podle protiepidemického systému ČR je souhrnný index rizika pro Českou republiku na hodnotě 57, která je na úrovni třetího pohotovostního stupně. Situace tak zůstává obdobná jako minulý týden. „I přesto, že je souhrnný index rizika pro Českou republiku na úrovni, jež odpovídá pohotovostnímu stupni 3, stále existují rozdíly, které jsou mezi jednotlivými kraji. Dobrou zprávou je, že zatím není pozorován efekt otevření škol,“ vysvětlil aktuální situaci ministr zdravotnictví Jan Blatný. „Situace je stabilizovaná, ale křehká,“ dodal.

  • Dušek: Vývoj epidemie se zpomaluje

    Celkový počet odhalených nakažených byl v listopadu 188 194, jde o výrazný pokles oproti říjnu kdy testy odhalily 264 333 nakažených lidí. „Jsme ve fázi, kdy epidemie zpomaluje,“ uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Reprodukční číslo se v rámci krajů nyní pohybuje mezi 0,8 -1.

  • Na Slovensko budou muset studenti i pendleři s testem. Dopravci ale ne

    Zpřísnění podmínek při cestách na Slovensko z rizikových zemí včetně Česka v souvislosti s koronavirem se nadále nebude vztahovat například na řidiče a posádky v nákladní, autobusové, letecké, lodní či železniční dopravě, dále na osoby při tranzitu přes Slovensko či na diplomaty. Naopak pendleři, tedy lidé mířící za prací, či studenti budou muset mít od pondělí negativní výsledek testu na koronavirus, aby se po příjezdu na Slovensko vyhnuli karanténě. Vyplývá to z nového nařízení hlavního hygienika Slovenska.

    Slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí ještě minulý týden tvrdil, že nově budou muset u sebe výsledek alespoň antigenního testu všechny osoby, které dosud využívaly různé výjimky z nařízení hlavního hygienika, kromě cestujících při tranzitu přes Slovensko. Bratislava mezi rizikové státy kvůli pandemii nemoci covid-19 řadí všechny své sousedy.

  • Kde se epidemie začala znovu šířit?

    Data ukazují, že v některých regionech se epidemie začala znovu rychleji šířit ještě před otevřením obchodů a restaurací. Nejvíce se zhoršilo Liberecko, v Praze po dvou týdnech znovu stoupl denní počet pozitivních nad 500.

  • Někteří medici zřejmě budou moci zastávat pozici praktické sestry

    Někteří studenti medicíny zřejmě budou moci zastávat při práci v nemocnici pozici praktické sestry. Umožní to vládní novela, kterou dnes schválila Sněmovna zrychleně ve stavu legislativní nouze. Nyní mohou medici působit jen jako sanitáři nebo ošetřovatelé.

    V pozici praktické sestry budou moci podle předlohy pracovat studenti medicíny, kteří mají za sebou osm semestrů studia a zkoušky z ošetřovatelství či péče o nemocné. Návrh nyní poputuje k posouzení do Senátu. Piráti do něho prosadili dodatek, podle kterého budou moci studenti po absolvování čtyř semestrů programu zubního lékařství a po zkoušce z preklinického zubního lékařství pracovat jako zubní instrumentáři.

  • OECD: Předkrizové úrovně dosáhne ekonomika ČR na konci roku 2022

    Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) očekává, že oživení české ekonomiky bude pomalé a ekonomika dosáhne předkrizové úrovně ke konci roku 2022. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl generální tajemník OECD Ángel Gurría v rámci představení pravidelného hodnocení české ekonomiky.

    Na počátku prosince OECD uvedla, že česká ekonomika letos kvůli šíření koronaviru klesne o 6,8 procenta. Příští rok by se měl hrubý domácí produkt (HDP) zvýšit o 1,5 procenta, v roce 2022 by pak měl jeho růst zrychlit na 3,3 procenta. Ministerstvo financí v zářijové prognóze očekává příští rok růst ekonomiky o 3,9 procenta. Česká národní banka (ČNB) v listopadové prognóze letos počítá s poklesem ekonomiky o 7,2 procenta a příští rok s růstem o 1,7 procenta. Podle ČNB výkon českého hospodářství nedosáhne předkrizové úrovně ani na konci roku 2022.

  • Poslanci schválili pravidla očkování proti koronaviru

    Očkování proti novému koronaviru mají mít lidé hrazeno ze zdravotního pojištění. Sněmovna to dnes zrychleně schválila v novele, která také zakotví základní pravidla pro nákup a distribuci vakcín. Vakcíny zakoupí stát na základě objednávky Evropské unie. Očkování u lékaře bude dobrovolné. Cílem je podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) očkovat 60 až 70 procent obyvatel. Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu.

    Očkování všech obyvatel vakcínou proti koronaviru by mohlo stát až pět miliard korun, pokud by byly třeba dvě dávky, vyplývá z důvodové zprávy. Pokud by zákon nebyl schválen, nebylo by možné očkování a očkovací látky pojištěncům bezplatně poskytovat. Blatný míní, že v takovém případě by byl zájem o očkování proti koronaviru mnohem nižší.

  • Vládní programy zabránily růstu nezaměstnanosti, tvrdí analytici

    Listopadová nezaměstnanost stoupla pouze mírně díky programům na podporu nezaměstnanosti nabíráním pracovníků v odvětvích internetového obchodování. Vyplývá to z reakcí analytiků oslovených ČTK. V dalších měsících čekají nárůst nezaměstnanosti, který podle nich nebude dramatický. Nezaměstnanost po říjnovém poklesu na 3,7 procenta stoupla letos v listopadu opět na 3,8 procenta. Bez práce bylo nejvíce lidí za listopad od roku 2016.

    „Trh práce nadále stabilizují vládní programy na podporu nezaměstnanosti, které byly s příchodem druhé vlny pandemie prodlouženy a rozšířeny,“ uvedl analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht. Napomáhá podle něj také oživení aktivity české ekonomiky ve třetím čtvrtletí, které nastalo po rozvolnění jarních karanténních opatření. I v dalších měsících by tak měla situace na trhu práce zůstat klidná, dodal.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy