Hlavní obsah

První ministr promluvil: Premiér měl udělat jasný řez. Ne se o vládě radit se Zemanem

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Premiér měl udělat čistý řez, říká ministr „na odstřel" Jiří Dienstbier v rozhovoru s Adamem Junkem.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Jiří Dienstbier, jeden z „ministrů na odstřel", promluvil o změnách v kabinetu. Ve studiu Seznamu zkritizoval postup Bohuslava Sobotky.

Článek

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier je jedním z členů kabinetu, o kterých se hlasitě mluví jako o kandidátech na odchod z vlády. A nelíbí se mu, že Sobotka oznámil změny ve vládě už minulý týden, ale ministry nechává v nejistotě.

„Měl udělat jasný, čistý řez. Předešlo by se celé řadě spekulací,“ řekl Dienstbier ve večerním rozhovoru pro Seznam. Stejně tak nesouhlasí s tím, že premiér jel v úterý předjednat své návrhy s prezidentem Milošem Zemanem.

„Já na jeho místě bych postupoval tak, že bych si pozval ty, kterých se to týká, oznámil jim to, bezprostředně bych to oznámil veřejnosti a oznámil to prezidentovi. A neptal bych se ho, jestli s tím souhlasí, nebo ne, protože mu do toho podle ústavy nic není. Prezident podle ústavy funguje jako notář, nemá žádný prostor odmítnout návrhy premiéra," dodal Dienstbier.

Ministr popsal, že se s premiérem sešel už v pondělí večer a změny ve vládě s ním probíral více než hodinu. Na přímou otázku, zda mu premiér oznámil konec ve funkci, přímo neodpověděl: „Co se týče jeho představ, kdo má zůstat, to musí oznámit on."

Dienstbier je první ze tří ohrožených ministrů, který o své situaci otevřeně promluvil. Na Twitteru ve čtvrtek obvinil čtyři své stranické kolegy, že tlačí na jeho konec ve vládě. Poslance Jeronýma Tejce a hejtmana Jiřího Zimolu označil za lánské pučisty v narážce na pokus odstavit premiéra po minulých sněmovních volbách. Právě v této vyhrocené době byl Dienstbier jedním z těch, kdo Sobotku naopak podpořil.

Pražští sociální demokraté Karel Březina a Miroslav Poche se zase dočkali přízvisek mafie, podvodník a pračka peněz.

„Je až komické, když se bavíme o nové krvi a posílení sociální demokracie a aktivity k mému odstoupení dělají lidé jako Miroslav Poche, který se sám přiznal, že rozepisoval dary politické straně na členské příspěvky, aby se vyhnul zdanění těchto peněz. Nebo někdo, kdo byl pravomocně odsouzen pro trestný čin podvodu jako je Karel Březina," dodal Dienstbier.

Právě tito lidé jsou podle ministra příčinou, proč je strana nepřijatelná pro voličské skupiny, které na Západě sociální demokracii běžně volí. „Vykládali do médií, že už zapili můj odchod. Takže není možné, abych dál loajálně ke straně mlčel a nebránil se," uzavřel Dienstbier.

Reklama

Doporučované