Hlavní obsah

Premiér počítá s další spoluprácí, říká končící ministryně Nováková

Čtyřiašedesátiletá Nováková byla ministryní od loňského června, kdy začala fungovat koaliční vláda ANO a ČSSD.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Martu Novákovou v čele ministerstva průmyslu a obchodu nahradí šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček.

Článek

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková je se svojí prací v resortu spokojená. „Navzdory tomu, že odcházím, si myslím, že mé působení bylo úspěšné, a já jsem ráda, že jsem tuto výzvu přijala,“ řekla Nováková ke svému odchodu.

Ministerstvu se podle Novákové podařilo podpořit oblasti energetiky, digitalizace a inovací. Úspěchů je podle ministryně víc. „Máme na vládě novelu zákona o ochraně spotřebitele, která řeší takzvané energetické šmejdy,“ řekla Nováková. „Za mé působnosti jsme zrealizovali výzvu k podpoře vysokorychlostního internetu,“ dodala.

Sloučení vládní agentury na podporu exportu CzechTrade a agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest je podle Novákové de facto dokončeno. Přestěhování se podle ministryně plánuje do konce pololetí letošního roku. „Dnes máme 50 kanceláří CzechTrade, z čehož 24 z nich sídlí společně se zastupitelskými úřady. To znamená, že už dnes existuje jeden přístupový bod pro podnikatele,“ řekla Nováková. Dalších více než dvacet míst se chystá. Některé zahraniční kanceláře CzechTrade ale podle ministryně nikdy spojeny nebudou, protože sídlí v místě, kde zastupitelský úřad ČR není.

Budoucí ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO), který bude do funkce jmenován 30. dubna, by chtěl v restrukturalizaci pokračovat. Slibuje si od toho, že podnikatelé budou mít „komfortní servis z jednoho místa“ a že stát ušetří. Do sloučení by měla být zahrnuta i agentura CzechTourism.

Končící ministryně zopakovala, že za svůj největší neúspěch považuje vedení mediálního odboru. „Nepochválila bych se za svoji mediální komunikaci,“ řekla Nováková.

Podle Novákové se rýsuje další spolupráce s předsedou vlády Andrejem Babišem. „Počítá s tím, že spolu budeme do budoucna spolupracovat, (ale) neřešili jsme nějakou konkrétní pozici.“

Nováková předminulý týden potvrdila, že ještě bude součástí delegace prezidenta Miloše Zemana při cestě do Číny. Hlava státu přistoupí ke změně ve vládě až po návratu z této návštěvy na konci dubna.

Nováková v únoru čelila silné kritice poté, co důvod pro drahá mobilní data v Česku hledala v přílišném využívání bezdrátových wifi sítí. Kritika zesílila po nedávném incidentu, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci ministerstva. Ministryně později uvedla, že v záležitosti nevidí svou chybu. Její náměstek Vladimír Bärtl, který vyzval zástupce Tchaj-wanu k opuštění akce, dostal kvůli záležitosti od ministryně vytýkací dopis.

„Není to otázka toho, že mi něco zlomilo vaz. Například situace na trhu dat je tu velmi složitá a bude ji mít složitou také budoucí ministr. Protože jsme tady dopustili, že je nějaká situace v oblasti telekomunikačního trhu a že ta situace není pravděpodobně dostatečně konkurenční,“ uvedla po oznámení o rezignaci Nováková. Zopakovala, že uznává pochybení v marketingové a PR komunikaci ministerstva.

Čtyřiašedesátiletá Nováková byla ministryní od loňského června, kdy začala fungovat koaliční vláda ANO a ČSSD. V předchozí jednobarevné Babišově vládě zastával pozici ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Reklama

Doporučované