Hlavní obsah

Končící šéf letiště se nevzdává, hlásí se do nového výběrového řízení

Foto: Letiště Praha, a.s.

Václav Řehoř má na konci června ve vedení státní firmy skončit, ale usiluje o nový mandát.

Reklama

Ministerstvo financí zatím neví, kolik adeptů se uchází o post nového předsedy představenstva Letiště Praha. Vítěz výběrového řízení by měl převzít vedení firmy do konce srpna.

Článek

V úterý 15. června vypršel termín, do kdy se mohli hlásit zájemci o post nového předsedy představenstva Letiště Praha. Ministerstvo financí podle mluvčího Zdeňka Vojtěcha zatím není schopno sdělit, kolik lidí se výběrového řízení zúčastní, protože prý některé přihlášky mohou ještě dorazit dodatečně v papírové formě poštou.

Jisté už ale je, že mezi uchazeči o vedoucí post v představenstvu státem vlastněné firmy nakonec bude i současný šéf Letiště Václav Řehoř. Sám to potvrdil Seznam Zprávám. Účast v soutěži prý dlouho zvažoval, nakonec dal i na doporučení některých lidí jak přímo z firmy, tak mimo ni.

Jsem přesvědčen, že se širšímu managementu pod mým vedením během sedmi let podařilo udělat na Letišti Praha obrovský kus práce. Tuto práci bych chtěl dokončit a provést firmu velmi náročným obdobím zotavení po omezeních způsobených covid-19,“ zdůvodňuje svou přihlášku.

V roli předsedy představenstva státní firmy Řehořovi současný mandát vyprší 27. června. Po třech letech. Původně měl být sice pětiletý, ale resort vedený Alenou Schillerovou (ANO) se rozhodl jej už dále neprodloužit. To vyvolalo nejrůznější spekulace ohledně motivu tohoto kroku, ale i kritiku ze strany odborářů.

Řehoř ve zvoleném postupu podle vlastních slov problém nevidí. „Neprodloužení smlouvy nepovažuji za výraz nedůvěry, ale za potvrzení strategie vlády obsazovat klíčové pozice standardními výběrovými řízeními,“ uvedl.

Do soutěže o mandát pro příštích pět let jde prý s vizí, kam dál by se pražský vzdušný přístav měl posunout. „Návrat k prosperitě není automatický. Hrozí, že Letiště Praha oslabí v konkurenci středoevropských letišť. Mnichov, Berlín, Vídeň a Varšava do svých letišť masivně investují a budou si chtít stáhnout co nejvíce obnovujícího se provozu. Nejvíce ohroženy jsou dálkové linky,“ vidí největší rizika Václav Řehoř.

S kým dalším se o post předsedy představenstva utká, by se mělo ukázat v nejbližších dnech a týdnech.

V další fázi výběrového řízení by mělo proběhnout hodnocení požadovaných podkladů a pohovory s uchazeči před výběrovou komisí. A komisí vybraný uchazeč bude poté doporučen k projednání i vládnímu Výboru pro personální nominace.

„V případě zdárného průběhu celého procesu předpokládáme nástup vybraného uchazeče do funkce do konce srpna,“ sdělil Seznam Zprávám mluvčí Ministerstva financí Zdeněk Vojtěch.

Reklama

Doporučované