Hlavní obsah

„Končím, jsem unavený.“ Michelinský šéfkuchař zavírá světoznámou restauraci

Švédská restaurace Fäviken má dvě michelinské hvězdy. Šéfkuchař Magnus Nilsson ohlásil, že končí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pokud jste nikdy nebyli ve vyhlášené michelinské restauraci Fäviken a nemáte rezervaci na letošní sezonu, už se do ní nikdy nepodíváte. Švédský šéfkuchař Magnus Nilsson se rozhodl úspěšný podnik zavřít a věnovat se rodině.

Článek

Nečekaný příspěvek zveřejnil na Instagramu šéfkuchař švédské michelinské restaurace Fäviken. Po deseti letech existence se rozhodl vyhlášený podnik zavřít.

V rozhovoru pro list Los Angeles Time uvedl, že se mu nedávno poprvé stalo, že se probudil s tím, že si není jistý, zda se do práce těší. Proto se rozhodl přestat v nejlepším. Nyní se hodlá věnovat aktivitám, které kvůli práci zanedbával. Svůj čas plánuje trávit více s rodinou, rybařením nebo na zahradě.

Restaurace Fäviken oceněná dvěma michelinskými hvězdami se nachází asi 600 kilometrů severně od švédské metropole. Její provoz definitivně skončí 14. prosince. Kdokoliv by si nyní ještě chtěl udělat rezervaci, má smůlu. Podnik s 24 místy pro hosty je až do konce sezony plně obsazen.

Pětatřicetiletý šéfkuchař provozuje restauraci Fäviken už 10 let. „Nebudu lhát, jsem trochu unavený po celé té době, co jsem vylepšoval restauraci,” napsal Nilsson na svém instagramovém profilu. Zároveň si ale cení toho, že mu bylo dovoleno růst a rozvíjet se a užil si „naprostou tvůrčí svobodu”.

Podle Nilssona nebylo rozhodnutí skončit snadné, věří ale, že „je to tak správně”.

Získání michelinské hvězdy je považováno za obrovský úspěch, který s sebou zároveň nese vysoké nároky na kvalitu. Někteří šéfkuchaři se už v minulosti postavili k prestižnímu ocenění zády.

V říjnu 2017 singapurská restaurace Andre vrátila dvě michelinské hvězdy a zavřela. Kuchař Andre Chiang se podle vysvětlení chtěl zaměřit na další projekty.

Své tři hvězdy vrátil také francouzský šéfkuchař Sébastien Bras. Chiang i Bras přiznali, že se v souvislosti s oceněním cítili čím dál víc vyčerpaní a pod tlakem.

Reklama

Související témata:

Doporučované