Hlavní obsah

Končím s byznysem, prezident je důležitější. Trump se chce vyhnout střetu zájmů

Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Trump po dlouhém čekání oznámil tiskovou konferenci, na které upřesní, jak naloží se svým byznysem. Chce jej převést na děti.

Článek

Nově zvolený americký prezident Donald Trump, který převezme úřad 20. ledna, slíbil, že zanechá svého byznysu, aby se mohl naplno věnovat své vládě.

Trump to oznámil na svém Twitteru s tím, že v půlce prosince se bude konat tisková konference, kde spolu se svými dětmi zveřejní detaily. Očekává se, že právě jeho potomci by měli byznys převzít.

Budoucí prezident také zmínil, že ačkoli zákon nic takového nenařizuje, považuje tento krok za důležitý, aby nedošlo k žádnému střetu zájmů.

Podle průzkumů se ale spousta lidí právě tohoto střetu zájmů obávala. Také demokraté v Kongresu se nechali slyšet, že otázku o střetu zájmů rozhodně přednesou.

Možná právě to Trumpa vedlo ke změně rozhodnutí. Dříve se totiž nechal slyšet, že obě dvě role, tedy jak prezidentskou, tak tu byznysmenskou, zvládne, aniž by se překrývaly.

Nyní ale Trump prohlásil: „Úřad prezidenta je mnohem důležitější úkol!”

Uvedl, že se momentálně vytvářejí právní dokumenty, které ho naprosto vyřadí z podnikatelských činností.

Experti si však nejsou jisti, zdali pouhé převedení byznysu na jeho děti postačí k tomu, aby nedošlo ke střetu zájmu. Podle právníků přes etiku by měl Trump následovat své předchůdce Jimmyho Cartera, Billa Clintona a George W. Bushe a použít tzv. slepý fond, který je americkým typem svěřeneckého fondu.

To znamená, že by Trump musel prodat svůj majetek a jeho výtěžek vložit do rukou správce majetku, se kterým nikdy neměl žádné podnikatelské vztahy ani žádné jiné. Šéf etických právníků v Bílém domě Richard Painter dodal:„Rozhodně správcem majetku nemohou být členové rodiny.”

Trump vlastní či vede 500 společností. Mezi nimi jsou hotely, mrakodrapy, golfové kluby a mnoho dalších.

Konečně tisková konference

Kromě samotného slibu, že zanechá byznysu, jeho tweety přinesly i další zajímavou zprávu. Tisková konference, kterou Trump ohlásil na 15. prosince, bude totiž první od jeho zvolení. Ačkoli už rozdal pár rozhovorů, tisková konference se zatím nekonala. Žádný z předchozích zvolených prezidentů přitom nikdy tak dlouho s tiskovou konferencí nečekal. Většina z nich ji měla do tří dnů od zvolení.

Reklama

Doporučované