Hlavní obsah

Konec amerického snu: Někteří migranti se rozhodli vrátit zpět do střední Ameriky, nechtějí zemřít na hranicích

Část uprchlíků se rozhodla vrátit zpět do Latinské Ameriky.Video: Reuters

 

Reklama

Část migrantů ze střední Ameriky se rozhodla upustit od svého amerického snu a vrátit se zpět do své vlasti. Velký podíl na jejich rozhodnutí má násilná akce amerických pohraničníků, kteří proti migrantům zaútočili pomocí slzného plynu. Další uprchlíci však stále chtějí do USA.

Článek

Někteří uprchlíci se rozhodli vrátit zpět do států Latinské Ameriky poté, co američtí pohraničníci použili slzný plyn proti skupině 500 migrantů. Ti se snažili násilně proniknout skrz mexicko-americké hranice z Tijuany na předměstí kalifornského San Diega.

Migranti, kteří se vrací, zdůvodňují svůj návrat tak, že nechtějí zemřít při pokusech o lepší život. „Nepustí nás. Pan prezident nás nepustí do USA. Nechce nás tam. Navíc se zde povídá, že ty, co do Spojených států proniknou, zabijí. Vracím se domů, protože tu nechci zemřít, ani tam (USA),” vyjádřil se jeden z migrantů pro agenturu Reuters.

Další však čekají v Mexiku. Chtějí zde zůstat, do doby než budou moci požádat o azyl. V případě legálního i nelegálního vstupu do USA mají uprchlíci právo si o azyl zažádat. „Chci se dostat do Spojených států a pracovat tam. Opustil jsem kvůli tomu rodinu v Salvadoru. Tam je těžký život a žádná práce,” sdělil Isabel Gonzalez, který stále doufá, že se do USA dostane.

Napětí v hraničním městě Tijuana roste. Podle slov amerického prezidenta Donalda Trumpa musí uprchlíci setrvat v Mexiku, dokud Spojené státy nevyřídí jednotlivé žádosti o azyl.

Migranti ze severních států Jižní Ameriky migrují v takzvaných karavanách. Na americko-mexických hranicích ve městěch Tijuana a Mexicalli se aktuálně pohybuje přes 7 tisíc uprchlíků. Více než 800 dalších jich směřuje k americkým hranicím.

Reklama

Související témata:

Doporučované