Hlavní obsah

Konec bezplatného testování určitě skončí u soudu, odhadují právníci

Foto: Shutterstock.com

Od září se většině lidem přestane proplácet testování na covid-19. Budou si ho muset hradit ze svého. (Ilustrační snímek)

Reklama

Buď se nechte očkovat, nebo si zaplaťte test ze svého. Režim, který plánuje vláda zavést od září, se podle oslovených právních expertů určitě dostane k soudu. Záležet bude na tom, jak Ministerstvo zdravotnictví svůj krok zdůvodní.

Článek

Od září budou mít lidé, kteří chtějí jít do restaurace, k holiči či na kulturní akce, prakticky dvě možnosti: Buď budou zadarmo naočkovaní, nebo si zaplatí test ze svého.

Podle oslovených odborníků, kteří dlouhodobě sledují soudní rozhodnutí týkající se mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví, je prakticky jisté, že zpoplatnění testů pro širokou veřejnost někdo zažaluje a bude se tím zabývat Nejvyšší správní soud.

„U soudu to každopádně skončí,“ reaguje Petr Bezouška, právní expert z advokátní kanceláře PRK Partners. „Ve chvíli, kdy po lidech požadujeme, aby měli očkování, přitom to očkování je dobrovolné, tak musíme nabídnout nějakou alternativu těm, kteří se očkovat nechtějí z různých důvodů. A může nastat kolize, když se dostupnost alternativy ztíží, ve chvíli, kdy si to budou muset sami platit,“ vysvětluje.

O tom, že se placení testů dostane před soud, jsou přesvědčeni i ústavní právníci Jan Kysela a Jan Wintr. Ačkoli sami v zavedení placených testů zásadní problém nevidí.

„Opatření, že se někde vyžaduje test a ten test je placený, ačkoli je bezplatná alternativa spočívající v očkování, tak podle mě teoreticky možné je,“ myslí si Jan Wintr, který působí mimo jiné jako profesor Katedry teorie práva a právních učení Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

„Soud bude muset posoudit odůvodnění. Půjde zejména o to, jestli epidemic situace bude v daném okamžiku taková, že testování bude nezbytné a že podmínka vstupu s testem je nezbytná,“ říká Jan Wintr.

Klíčové je zdůvodnění

Právě zdůvodnění mimořádného opatření bude hrát podle oslovených právních expertů u případného soudu o oprávněnosti zpoplatnění testů významnou roli. To přitom zatím není zveřejněné.

„Soud bude muset posoudit odůvodnění. Půjde zejména o to, jestli epidemická situace bude v daném okamžiku taková, že testování bude nezbytné a že podmínka vstupu s testem je nezbytná,“ říká Jan Wintr.

Ústavní právník Jan Kysela vysvětluje, že Ministerstvo zdravotnictví bude muset dobře odůvodnit potencionální riziko a jestli to ospravedlňuje zásahy do práv občanů.

„Ve chvíli, kdy máte společnost, kde se nic neděje, a vy ty lidi zatěžujete povinností a tu povinnost ještě nastavíte způsobem, který může vyvolávat pochybnosti, tak je to něco jiného, než když máte společnost, kde je jakási tikající bomba a vy se s tím snažíte pracovat,“ vysvětluje rozdílné situace Jan Kysela.

Otázka ceny

Od čtvrtka, kdy se mimořádně sešla vláda, jsou jasné i výjimky. Testy od září budou dále bezplatné pro lidi do 18 let, pro lidi, kteří mají od lékaře potvrzené, že se nemohou nechat naočkovat, a pro takzvaně rozočkované, tedy pro lidi po první dávce nebo ve 14denní lhůtě po druhé.

Už během čtvrtka ovšem zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková výslednou podobu výjimek kritizovala. Podle jejího názoru se mělo myslet i na nezaopatřené studenty do 26 let. „Kde na to mají brát finanční prostředky? Od rodičů, či si přivydělávat při studiu?“ reagovala pro Seznam Zprávy s dovětkem, že doufá, že touto otázkou se bude zabývat soud, protože samotné očkování je nepovinné.

Právní expert Petr Bezouška v základní rovině se zástupkyní ombudsmana souhlasí. „Rozhodně tady vidím velký vykřičník, že to může být posouzené jako problematické, nezákonné. Může to být otázka cenové hladiny. Ve chvíli, kdy by to byla symboličtější částka než plná cena, tak to může být shledané jako přiměřené. Ale to už je na konkrétním posouzení a úvaze soudu,“ tvrdí Petr Bezouška.

„Soud bude muset zvážit i to, jestli to není diskriminační. Jestli ten vstup podmíněný testem, který bude placený, nebude mít na nějakou skupinu obyvatel zvláště tíživý dopad,“ zamýšlí se i Jan Wintr.

Naopak Jan Kysela je k argumentu možné diskriminace, kterou by placené testy způsobily, kritičtější. „Připadá mi, že se argumentu diskriminace nadužívá. A to v zásadě tehdy, když chcete něco ocejchovat jako nepřijatelné. Diskriminací není každé odlišování, ale odlišování bez věcného důvodu,“ vysvětluje a dodává, že bude záležet na tom, jestli v rozlišování lidí, kteří se odmítají naočkovat, rozpoznáme prvek citlivější diskriminace.

Nic není rozhodnuto

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) ovšem ve čtvrtek v diskuzním pořadu na televizi CNN Prima News naznačoval, že otázka zpoplatnění testů ještě není zcela uzavřená. „Počkejme si na konec srpna,“ reagoval záhadně na dotazy k placeným testům od září.

Stejně tak mimořádné opatření nevydalo ještě ani samotné Ministerstvo zdravotnictví po čtvrtečním jednání vlády. I to naznačuje, že ještě může dojít k nějakým změnám.

Reklama

Doporučované