Hlavní obsah

Konec Blatného na ministerstvu? Ne, Moravec se snaží zviditelnit, řekl Babiš

Foto: vlada.cz

Skončí ministr Jan Blatný?

Reklama

aktualizováno •

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) by mohl podle informací ČT do dvou týdnů skončit v čele svého resortu. Podle spekulací ho má nahradit bývalý ministr a aktuální poradce premiéra Roman Prymula. Premiér zprávy popřel.

Článek

Informace o možném odvolání Jana Blatného z funkce ministra se v kuloárech objevují už několik týdnů. Nové informace zazněly v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Podle zdrojů ČT má Blatný odejít z pozice ministra do 14 dnů. Pro další chod úřadu má být ve hře varianta, že by vedení převzal premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že by výkonným ministrem zdravotnictví byl Roman Prymula, bývalý šéf tohoto resortu, který odešel na podzim po takzvané vyšehradské kauze.

Podle televize také v posledních 14 dnech Roman Prymula navštěvuje jednání vlády. O variantě má přitom premiér už nějaký čas jednat s prezidentem Milošem Zemanem. Babiš na dotaz Seznam Zpráv informace popřel. Podle svých slov neuvažuje o Blatného výměně ani o tom, že by mu odchod doporučil. „Ne,“ odpověděl Babiš na tyto dotazy. „Celé je to spekulace antiBabiš pořadu Otázky Václava Moravce. Předpokládám, že se snažil zviditelnit svůj pořad, o kterém se už moc nemluví,“ uvedl premiér.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) nechtěl věc blíže komentovat. „Nechci spekulovat. Ministr Blatný je důsledný bojovník proti viru. Kromě nějakých drbů nemám žádné indicie, že by k tomu mělo dojít,“ řekl v pořadu ČT.

Na Jana Blatného nicméně míří kritika za řadu přešlapů, v posledních týdnech navíc v resortu došlo hned k několika personálním změnám na důležitých postech – po neshodách odešel šéf laboratorní poradní skupiny Marián Hajdúch, skončil také národní koordinátor očkování proti covidu-19 Zdeněk Blahuta, následující den odešel náměstek Aleksi Šedo.

Blatný nastoupil do funkce 29. října – jeho nástup přitom provázelo například jeho zprvu nepravdivé prohlášení o podpisu pod peticí Milion chvilek nebo špatná interpretace klíčového ukazatele vývoje epidemie, čísla R.

Následovala kritika například za způsob vedení propagace očkování nebo (ne)připravenost celé očkovací strategie. Problematické momenty Blatného působení v čele zdravotnictví tento týden Seznam Zprávy připomněly v přehledném článku.

Aktuálně si Blatný za své přešlapy vysloužil i veřejné pokárání od Andreje Babiše, což v minulosti vždy značilo, že premiérovi dochází s daným člověkem trpělivost.

Babiš například označil za nevhodné debaty o zemřelých na covid-19. Blatný totiž ve Sněmovně prohlásil, že pouze zhruba 30 procent ze smrtí, které Česko vykazuje, je jednoznačně spojeno s koronavirem. „Deset procent, kam patří například i ta autonehoda, je bez spojitosti s koronavirem,“ dodával.

Studie s názvem Data o celkové mortalitě a o příčinách úmrtí pacientů s covidem-19, kterou zpracoval Ústav zdravotnických informací a statistiky pod vedením ministerstva zdravotnictví, ale říká, že jen na 10 % úmrtí neměl covid-19 žádný vliv.

„Některá ta (Blatného) prohlášení nejsou úplně namístě, je potřeba, aby ta komunikace byla lepší,“ řekl tento týden Babiš na adresu Blatného.

Zmínil také středeční informace o přerušení očkování proti covidu-19. Babiš uvedl, že nechápe, proč ministerstvo ve středu sdělovalo očkovacím centrům samozřejmou věc, že nemohou očkovat první dávkou, když nemají dost na druhou. „Vznikl z toho úplně zbytečný problém, to mě mrzí a štve. Doufejme, že se to nebude opakovat,“ konstatoval Babiš. Ministra ovšem zatím hájil tím, že je mediálně nezkušený.

Reklama

Doporučované