Hlavní obsah

Konec bludné pouti. Poslední výletní loď v pondělí konečně zakotví

Foto: Profimedia.cz

Výletní loď MSC Magnifica.

Reklama

Poslední výletní loď zakotví v pondělí ve francouzském přístavu. Skončí tak jeden z nejzvláštnějších jevů spojených s pandemií koronaviru - zdánlivě nekonečné bloudění mořem.

Článek

Případ lodi MSC Magnifica ukazuje, že strasti pasažérů okružních plaveb mohou být neopodstatněné. Nenávist zbytku světa vůči jejich rozhodnutí „bezstarostně“ brouzdat po moři v době pandemie taktéž.

Magnifica opustila evropské břehy 5. ledna, když vyplula z italského Janova směrem na Kapverdy. V té době byl dnes už nechvalně známý SARS-CoV-2 pouze záhadnou nemocí způsobující zápal plic. Nakazilo se jím jen 59 lidí, a to výhradně na území čínského Wu-chanu.

Dá se tedy předpokládat, že pasažéři lodi, složení převážně z Italů, Němců a Francouzů, do té doby o viru nikdy neslyšeli. Mezi 1760 cestujícími vládla před vyplutím dobrá nálada, očekávali klidnou a bezproblémovou dovolenou.

Problémy v Jižní Americe

Z počátku plavba jejich představy naplňovala. Po slunných dnech strávených na Kapverdách vyplula loď směrem k Brazílii. Tou dobou už virus opustil čínský Wu-chan. Zkušený kapitán lodi Roberto Leotta, námořník třetí generace, si toho všiml. Začal bedlivě sledoval vývoj nákazy. „Vždy jsme udržovali kontakt s místními úřady, ale až když jsme se dostali do Jižní Ameriky, začala být situace závažná,“ uvedl pro BBC.

Z Brazílie pokračovala loď do Chile. Ke konci února pak zamířila směrem k Pitcairnovým ostrovům. V té době už výletní lodě plnily přední stránky světových médií a přístavy se jim postupně uzavíraly. Na palubách stoupaly raketově počty nakažených, někde už byli první oběti.

Magnifica byla na rozdíl od ostatních bez nákazy. Posádka přesto brzy zažila první změnu plánů kvůli koronaviru. Začalo to u Cookových ostrovů. Tamní samospráva povolila lodi přistát pouze u největšího ostrovu Rarotongy. K obyvatelům ostrovů totiž dolehly hrůzné zkazky z jiných lodí a přístup lodím kompletně zakázaly. Přestože jsou na příjmech z turistů závislí.

Cesta kolem světa končí

Další komplikace přišly až cestou do Austrálie. U Tasmánie zakázal kapitán lodi cestujícím vystoupit. Začalo být jasné, že nakažení budou všude přibývat. V Sydney proto oznámil, že cesta kolem světa je u konce a loď se vrátí domů. Po zastávce v Sydney a Melbourne už loď nesměl opustit nikdo. V plánu byla 19 000 kilometrů dlouhá cesta. Poslední zastávkou k doplnění zásob a paliva se mělo stát město Fremantle v Západní Austrálii.

Aby mohla loď zakotvit v přístavu, musela poskytnout zdravotní záznamy, které by prokázaly, že nikdo na palubě nemá žádnou infekční nemoc. Zdravotní záznamy Magnifici vykazovaly 250 návštěv lodního lékaře. Většina se týkala léků na bolest. Šlo o běžné úkony. Na lodi nikdo netrpěl příznaky koronaviru.

Kapitán byl proto nepříjemně překvapen, když zjistil, že mu volá premiér Západní Austrálie Mark McGowan. Ten mu sdělil, že má na lodi 250 lidí s dýchacími obtížemi a po poradě s australským premiérem Scottem Morrisonem lodi nedovolí v přístavu zakotvit. McGowan se zjevně dostal ke špatně interpretovaným záznamům z lodi a Magnifica se rázem ocitla na titulních stránkách novin. I přesto, že neměla ani jednoho nakaženého a dodržovala přísnou karanténu.

Ve Fremantlu loď uvítali policisté a protestující. Lodi se nakonec podařilo doplnit palivo a zásoby. Mohla pokračovat dál. Pozornost médií u ní ale měla zůstat.

Konec jako z pohádky

Mohl za to srílanský kuchař Anura Herath. Jednatřicetiletý Anura se k posádce připojil před třemi lety, aby si vydělal víc peněz a podíval se do světa. Díky nařízením změnila loď směr trasy a místo plánované zastávky v Dubaji namířila kormidla směrem k hlavnímu městu Srí Lanky.

Když se Anura dozvěděl, že pluje do Kolomba, vycítil svou příležitost. Věděl, že z Evropy se už domů nedostane. Šel proto za svými nadřízenými s prostou žádostí, ať ho nechají v Kolombu. Srí Lanka však nechtěla nikoho z lodi nechat vystoupit.

Zoufalý Anura proto natočil video s osobním vzkazem pro srílanského prezidenta a premiéra. „Jsem jediný Srílančan na palubě. Pusťte mě prosím domů. Bude pro mě příliš těžké se sem dostat z Itálie,“ apeloval na ně. Video poslal příteli pracujícímu v médiích a šel do práce. Když skončil, video už vidělo přes půl milionu lidí a měl zmeškané hovory od tamních politiků. Směl z lodi vystoupit. Teď už je v karanténě a čeká, až bude moct navštívit svou matku.

Dlouhá cesta jedné lodi skončí v pondělí v přístavu ve francouzském Marseille. Spolu s ní zakončí své strastiplné cesty další dvě lodi. Pacific Princess zakotví v Los Angeles a Costa Deliziosa v Barceloně. Pasažéři lodi si ale cestu přes všechny nesnáze užili. Díky včasnému zásahu kapitána se totiž vyhnuli nákaze a mohli si dál užívat nepřeberné zábavy, kterou loď nabízí. Dá se říct, že jim končí spíš neobvyklá dovolená.

Reklama

Doporučované