Hlavní obsah

Konec cenové války o ropu již v pondělí? Nepravděpodobné

Foto: publicdomainpictures.net

Kuriózní situace nastala v Evropě. Kvůli probíhajícím opatřením klesla cena benzinu pod úroveň cen za surovou ropu.

Reklama

V pondělí se uskuteční schůzka zástupců kartelu OPEC, Ruska, USA a dalších o ukončení cenové ropné války. Oznámení se objevilo den poté, co Donald Trump napsal na svém twitterovém účtu o jednání se saúdským princem.

Článek

Donald Trump se snaží zachránit ropný průmysl, a to především ten americký. Používá k tomu samozřejmě svůj nejspolehlivější nástroj – twitterový účet.

Ve čtvrtek na něm prezident Spojených států zveřejnil svá očekávání, že Saúdská Arábie i Rusko sníží svou spotřebu o deset milionů barelů denně, což představuje téměř desetinu světové produkce. Později uvedl, že snížení by se mohlo pohybovat i okolo patnácti milionů barelů.

O snižování těžby poprvé po osmnácti letech mluví také Norsko, největší těžař ropy v západní Evropě. Podle norské ministryně pro ropu a ropný průmysl Tiny Bruové země ke snížení přistoupí, pokud se ostatní členské země OPEC shodnou v jednáních.

Severská země se na globálních dodávkách ropy podílí dvěma procenty. Naposledy se ke koordinovanému snížení těžby připojila v roce 2002. Tehdy se s ostatními státy dohodla na snížení o přibližně 150 tisíc barelů ropy denně. Důvodem snižování byl v té době pokles ceny po teroristických útocích na USA.

Investoři věří Trumpovi

Po Trumpově prohlášení cena ropy skokově narostla. „Vzhledem k novým informacím dochází k prudkému oživení na ropném trhu. Zatímco na konci března se cena ropy Brent dostala až k hranici 22 dolarů za barel, nyní se pohybuje kolem 34 dolarů za barel. Je tedy zřejmé, že obchodníci na ropném trhu věří, že nakonec dojde k dohodě a nabídka ropy se výrazně sníží,“ píše v komentáři hlavní ekonom společnosti BHS Štěpán Křeček.

OPEC vedený Saúdskou Arábií oznámil svou schůzi s Ruskem i dalšími producenty ropy na začátek příštího týdne, což nejspíše napomohlo růstu ceny. Na schůzi se uskuteční jednání o zmírnění cenové války vedené Saúdskou Arábií a Ruskem od počátku března kvůli situaci způsobené nemocí COVID-19.

Tato válka poslala cenu surové ropy na rekordní minima, což nejvíce škodí břidlicovým těžařům z USA, jejichž způsob těžby je nejnákladnější.

Ve Spojených státech dokonce dochází k uzavírání ropných těžebních stanic. Minulý týden pozastavily společnosti těžbu na čtyřiceti ropných plošinách. Většina se nachází v Texasu a Novém Mexiku.

Prosba o státní zásah

Dvě největší těžařské společnosti v Texasu dokonce minulý týden požádaly texaské regulátory o snížení státní produkce. „Potřebujeme dramatický státní zásah, protože víme, že operátoři nemohou mluvit jednohlasně,“ řekl pro agenturu Bloomberg Matt Gallagher, generální ředitel Parsley Energy a jeden ze žadatelů.

Takový krok státu by dával naději na splnění požadavku Saúdské Arábie, že do snížení produkce ropy se musí zapojit všichni těžaři, a to včetně Spojených států. „Podle zástupců kartelu OPEC by snížení produkce o více než 10 milionů barelů za den mělo zahrnovat i země, jako jsou Spojené státy, Kanada, Norsko a Brazílie,“ píše dále Štěpán Křeček.

Donald Trump ve svém tweetu ovšem hovoří pouze o snížení těžby ze strany kartelu OPEC a Ruska. A má k tomu své důvody. Přestože se političtí vůdci i těžaři v USA shodují na spolupráci s kartelem OPEC, mají před sebou překážku antimonopolních zákonů. Těžaři by totiž mezi sebe museli rozdělit v nějakém poměru celkové snížení produkce, což by mohlo být proti americkým zákonům.

Pondělní jednání ještě neznamená výhru

Zdroj CNN ze skupiny OPEC+, jejímž členem je i Rusko, uvedl, že je nespravedlivé, aby odpovědnost nesli pouze dva ze tří výrobců ropy. „Musíme vidět, že i ostatní se podílejí na nesení tohoto břemena,“ řekl CNN.

Navzdory čtvrtečnímu Trumpovu tweetu Rusko odmítlo, že by se dospělo k jakékoliv dohodě, a ke skepsi přispívá také požadavek Saúdů o zapojení většího počtu těžařů do dohody o snižování produkce. „Čím více aktérů je u jednací stolu, tím těžší je sjednat dohodu,“ říká pro Bloomberg Pierre Andurand, francouzský investor specializující se na ropu.

Není ani jisté, že se Kreml rozhodl přehodnotit svou strategii, protože ta mu nyní právě vychází. Jeden z důvodů cenové války je snaha Ruska finančně vykrvácet americké břidlicové těžaře.

Reklama

Doporučované