Hlavní obsah

Konec cigaret? Nový Zéland slibuje novou generaci nekuřáků

Foto: Shutterstock.com

Nový Zéland chce s kouřením skoncovat do roku 2025.

Reklama

Podle nového návrhu zákona by měl být prodej cigaret pro všechny narozené po roce 2004 nelegální. Nový Zéland tak chce dostát svého slibu a do roku 2025 se stát zcela nekuřáckou zemí.

Článek

Nový Zéland oznámil návrh zákona, který se snaží postavit kouření cigaret pro nastupující generaci mimo zákon. Plán zahrnuje také postupné zvyšování věku legálního užívání tabákových výrobků. To by se mohlo rozšířit až do úplného zákazu nákupu cigaret a tabákových produktů pro všechny narozené po roce 2004. Prakticky by to znamenalo, že by nastupující generace vůbec nekouřila, informuje novozélandský server Stuff.

Nový Zéland rovněž zvažoval zásadní snížení povoleného obsahu nikotinu v tabákových výrobcích. Dále pak i zákaz filtrů, nastavení minimální ceny tabáku a vyhrazení míst, kde by se tabák prodával.

„Hledáme nový přístup,“ uvedla ve čtvrtek spolupracovnice ministra zdravotnictví doktorka Ayesha Verallová, u příležitosti oznamování zamýšlených změn. „Každý rok ve spojitosti s konzumací tabákových výrobků zemře na 4500 Novozélanďanů. Musíme celý proces urychlit, abychom dosáhli svého cíle,“ zmínila Verallová vizi nekuřácké země do roku 2025.

Konec tabáku?

Návrh přivítalo množství zdravotnických organizací. „Tento plán jde dál, až za samotné pomáhání lidem přestat kouřit,“ uvedla šéfka Cancer Society Lucy Elwoodová. Zdůraznila, že počet prodejců tabáku je čtyřikrát vyšší v komunitách s nízkým příjmem, kde je počet kuřáků současně nejvyšší.

„Tabák je nejnebezpečnějším konzumním produktem v historii a je žádoucí ho překonat,“ dodala Elwoodová.

Shane Kawenata Bradbrook je dlouholetým propagátorem nekuřáctví v maorských komunitách. Podle něj je to začátek konce tabáku na Novém Zélandu. Počet kuřáků v maorských komunitách je jeden z nejvyšších v zemi. Podle Bradbrooka je vítáno, aby tyto komunity původních obyvatel měly v procesu schvalování svůj hlas.

Černý trh a pašování

Plán je ale rovněž terčem kritiky, zejména pak kvůli „nechtěným dopadům“, které by mohl způsobit. Jde především o potencionální vznik černého trhu a riziko úplatků. Vláda si je tohoto rizika vědoma. V prohlášení uvedla, že má množství propašovaného tabáku do země vzestupnou tendenci. Vláda také zaznamenala nárůst zločineckých skupin, které tabák pašují „ve velkém měřítku“, informuje server The Guardian.

Pravicová strana ACT se domnívá, že snižování poměru nikotinu v cigaretách může kuřáky přimět k vyšší konzumaci cigaret. Poslankyně Karen Chhourová v tiskovém prohlášení uvádí, že se takové opatření dotkne zejména těch nejchudších, kteří budou nakupovat více cigaret, a tak více utrácet.

Kouření ve světě

- Podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) za rok 2018 kouří 28,5 % české populace. Tabákové výrobky konzumuje třetina mužů a pětina žen. Pětina Čechů kouří denně.

- Každý pátý člověk na světě starší patnácti let kouří.

- Přes 40 procent populace kouří na třech tichomořských ostrovech Kiribati (47 %), Timor (43 %) a Nauru (40 %). Rovněž ve dvou balkánských zemích, v Černé Hoře (46 %) a v Řecku (43 %).

- V top desítce se dále kolem 40 procent nachází Indonésie, Rusko, Bosna a Hercegovina, Srbsko a Chile.

- V Evropě za nejnáruživější kuřáky dále platí Francouzi (33 %), Němci (31 %) a Rakušané (30 %).

* zdroj: Our World In Data

Tento krok rovněž otevřel diskuzi o žádoucím rozsahu vlivu vlády na osobní život obyvatel. „Jde o filozofický princip, dospělí jsou schopni dělat rozhodnutí sami za sebe,“ napsal například novinář Alex Braae v analýze pro server Spinoff.

Kouření je na Novém Zélandu příčinou jednoho ze čtyř případů úmrtí na rakovinu. Kolem půl milionu obyvatel z téměř pětimilionové populace kouří denně.

Dopady kouření země pociťuje zejména v domorodých maorských komunitách. Maorské ženy kouří z celé novozélandské populace nejvíce, kolem 30 procent z nich kouří denně. Rakovina je nejčastější příčinou smrti maorských žen a druhou nejběžnější příčinou smrti maorských mužů.

Reklama

Doporučované