Hlavní obsah

Konec daňových rájů? Minimální firemní daň podpořily i Německo a Francie

Foto: Vernerie Yann, Shutterstock.com

Francie podporuje návrh Spojených států, aby ve světě existovala minimální firemní daň. Ilustrační fotografie.

Reklama

Smráká se nad daňovými ráji? K minimální globální dani ze zisku firem, kterou navrhla ministryně financí USA, se přiklání Francie a Německo. O nové korporátní dani jednají i další země.

Článek

Ministři financí Francie a Německa podporují návrh Spojených států, aby ve světě existovala minimální firemní daň 21 procent. Řekli to v úterý v rozhovoru na serveru Zeit Online. Proti návrhu, který představila ministryně financí USA Janet Yellenová, přitom nemá výhrady ani Rakousko.

„Já osobně nemám proti návrhu Spojených států nic,“ řekl německý ministr Olaf Scholz. „Jestliže to bude výsledek jednání, budeme i my souhlasit,“ doplnil ho francouzský ministr Bruno Le Maire.

Yellenová tento měsíc řekla, že o problematice jedná s představiteli skupiny velkých ekonomik G20. A přitom navrhla, aby minimální globální daň ze zisku firem činila 21 procent. Pro nová pravidla, o kterých se nyní jedná mezi členskými zeměmi Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), se pro nadnárodní firmy uvažovalo o dani 12,5 procenta.

Rakouský protějšek Gernot Blümel řekl, že návrh Washingtonu považuje za konstruktivní. „Tato daňová poctivost se musí především vztahovat i na digitální a analogové podnikatelské modely,“ řekl. Doufá přitom, že dohody se dosáhne rychle. Rakousko má teď firemní daň stanovenou na 25 procent.

Scholz a Le Maire se spolu chtějí bavit rovněž o využití peněz z fondu obnovy. Na něm se Evropská unie dohodla loni ve snaze podpořit své ekonomiky, aby se rychleji zotavily z dopadů pandemie.

Reklama

Doporučované