Hlavní obsah

Konec dostupných hypoték: „Půjčku na bydlení by za nových podmínek nedostala pětina dnešních klientů”

Feix: Ceny nemovitostí ještě nejsou na vrcholu, ale blíží se doba, kdy začnou klesat.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přísnější pravidla diktovaná Českou národní bankou nejsou podle šéfa Hypoteční banky Jiřího Feixe nutná. Finanční domy je ale přesto budou respektovat. Na hypotéky tak řada lidí nedosáhne.

Článek

Už od října centrální banka ještě víc zpřísní pravidla pro hypotéky. Banky je budou moci dát jen těm klientům, u nichž objem všech jejich úvěrů - tedy hypoték, překlenovacích úvěrů, spotřebitelských půjček, úvěrů z kontokorentu a podobně - nepřevýší devítinásobek ročního čistého příjmu.

Měsíční splátka všech úvěrů klienta navíc nesmí přesáhnout 45 procent jeho měsíčního příjmu.

„Nové limity by nesplnilo asi 20 procent našich stávajících klientů,“ říká ve Výzvě generální ředitel Hypoteční banky Jiří Feix.

Centrální banka zpřísňuje podmínky pro hypotéky už delší dobu. Od loňska bankám doporučuje, aby omezily úvěry na víc než 80 procent ceny nemovitosti. A aby půjčky nad 90 procent její hodnoty dávaly jen výjimečně.

Tato opatření klienti zatím mohou obejít. Peníze na složení až 20 procent ceny domu či bytu v hotovosti si půjčují jinak než formou hypotéky. V říjnu tahle možnost ale prakticky skončí.

Konec levných hypoték

K přísnějším pravidlům pro půjčky ČNB také postupně zvedá základní úrokové sazby, což zdražuje všechny úvěrové produkty, včetně hypoték.

Hypoteční trh nemusí klesnout o celých dvacet procent, protože banky začnou podle Feixe do výpočtů zahrnovat i příjmy, které klienti dosud při žádostech o půjčky nepředkládali. Například diety vyplácené těm, kdo pravidelně jezdí služebně do zahraničí.

I tak je ale jisté, že od konce letošního roku výrazně klesne počet lidí, kteří mohou hypotékou své bydlení financovat.

Zchladit trh

ČNB se regulačními kroky snaží zchladit chuť Čechů nakupovat na úvěr nemovitosti, jejichž ceny v posledních letech zvlášť ve větších městech prudce rostou. Například v Praze už cena bytů v novostavbách atakuje hranici 100 tisíc korun za metr čtvereční.

Kdyby došlo k ochlazení ekonomiky, klesla zaměstnanost, lidé by ztráceli schopnost splácet hypotéky a navíc k tomu by výrazně klesly ceny nemovitostí, mohlo by to podle centrálních bankéřů otřást stabilitou českého finančního systému. Podobně, jako se to stalo v roce 2008 na začátku poslední globální hospodářské krize v USA.

Podle Jiřího Feixe není ale pro tyto obavy důvod. Přísnější limity diktované ČNB tak považuje za zbytečné. „My svou práci děláme dobře. Řídíme svá rizika i půjčky tak, že by neměl nastat žádný problém. Měli bychom mít prostor dělat svou práci a nemělo by se to omezovat nad nezbytnou míru,“ říká.

Prasknutí realitní bubliny při poklesu ekonomiky podle něj nehrozí. „Ceny nemovitostí jsou u nás sice vysoké, ale ve srovnání se současnými příjmy nedosahují takové výše jako v letech 2008 a 2009,“ dodává Feix.

Kdo může za nedostatečnou nabídku bytů ve velkých městech? Jsou státní levné půjčky na bydlení pro mladé páry konkurencí bankovním úvěrům? A jak by Feix sám postupoval, kdyby byl v kůži začínajícího bankéře s ani ne třicetitisícovým platem, který chce založit rodinu a potřebuje bydlení? Sledujte Výzvu ve videu nad tímto článkem.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Staňte se fanouškem Seznam Zpráv na Facebooku.

Reklama

Doporučované