Hlavní obsah

Ostrá hádka o cirkusy: Mám v ruce jen bič. Uráží mě nařčení, že zvířata týrám, brání se Berousek

Duel: Je drezura v cirkusech týráním, nebo je zvažovaný zákaz vystupování zvířat nesmysl? David Gardáš z kampaně Cirkusy bez zvířat vs. principál Jiří Berousek ml.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Neexistuje důkaz, že by zvířata v českých cirkusech byla týrána, odmítá v Duelu návrh na zákaz drezury ředitel cirkusu Jiří Berousek ml. Ten ale podporují ochránci zvířat. Podle Davida Gardáše z kampaně Cirkusy bez zvířat pro zákaz mluví minimální životní prostor, hluk v manéžích nebo bezpečnostní rizika.

Článek

Ochránci zvířat sbírají podpisy pod petici Cirkusy bez zvířat a mluví o týraní živých tvorů. Proti změně se nedávno tvrdě ohradili přední zástupci cirkusů.

Ti se spojili a žádají odbornou, společenskou i politickou diskusi o úplném zákazu vystupování a drezury zvířat, který chce navrhnout Ministerstvo zemědělství. Podle provozovatelů úřad návrh oznámil bez empirické studie, výzkumu či sběru dat v terénu.

Cirkusy: Drezura je nenásilná 

Provozovatelé cirkusů navíc tvrdí, že předem žádné indicie o chystané novele zákona na ochranu zvířat proti týrání neměli. Podle nich je drezura nenásilná. „Zvířata neproskakují hořícími obručemi, protože to je u nás zakázáno,“ uvádí v tiskové zprávě.

Říkají také, že zvířata nežijí v malých klecích, protože od 90. let musí mít vlastní venkovní výběhy.

„Ta zvířata by ve volné přírodě nepřežila. Výcvik probíhá formou hry, světla pomalu rozsvěcujeme, hudbu pomalu zesilujeme. Zvířatům to absolutně nevadí, kdyby jim to vadilo, reagovala by na to, je to něco jiného než při policejním výcviku koní, kdy se používají petardy nebo oheň,“ říká v Duelu Berousek ml.

Anketa

Jste pro zákaz vystupování volně žijících druhů zvířat v cirkusech?
Ano
50,1 %
Ne
48,7 %
Nevím
1,2 %
Celkem hlasovalo 11914 čtenářů.

„Zvířata, která běžně žijí v přírodě, mají v cirkusech jen minimální životní prostor. Například ve srovnání se zoologickými zahradami. Jsou to časté transporty mezi jednotlivými místy konání. Je to nepřirozená drezura. Nucení zvířat, aby vykonávala naprosto absurdní kousky,“ vypočítává David Gardáš z kampaně Cirkusy bez zvířat důvody, které podle něj mluví pro zákaz.

Zákaz chovu i drezury

Ministerstvo zemědělství oznámilo, že připravuje úplný zákaz drezury a vystupování zvířat. Obsahuje ho novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, která prošla meziresortním připomínkovým řízením.

V tuto chvíli vypořádává připomínky k novele zákona na ochranu zvířat proti týrání, kterých přišlo zhruba 300 stran. Po jejich vypořádání bude stanoveno přechodné období a konkrétní podmínky zákazu vystupování zvířat v cirkusech.

Průzkum o podpoře přijetí zákona zakazujícího využívání volně žijících zvířat v cirkusech. Zdroj: Focus

„Minulý týden jsme rozhodli o založení pracovní skupiny, která připraví podmínky chystaného zákazu pro drezuru zvířat v cirkusech. Ve skupině se sejdou například zástupci Ministerstva zemědělství, Ministerstva životního prostředí, Státní veterinární správy, Ústřední komise pro ochranu zvířat, chovatelských svazů a vybraných cirkusů. Pracovní skupinu jsme založili i proto, že cirkusy nejsou součástí legislativního procesu. Zástupci cirkusů tak budou mít možnost vyjádřit své stanovisko a podílet se na konečné podobě zákona,“ napsal mluvčí resortu Vojtěch Bílý Seznamu.

Zákaz se dlouhodobě snaží prosadit ochránci zvířat, kteří sbírají podpisy pro petici. „Zvíře je zde degradováno na věc, loutku. Je zesměšňováno a ponižováno, prezentováno jako tvor s nižším postavením na rozdíl od člověka, který ho zkrotil. Navíc je stresováno stísněnými podmínkami, ve kterých žije, neustálým transportem a nepřirozenou drezurou,“ píše na svých stránkách organizace Svobody zvířat.

Reklama

Související témata:

Doporučované