Hlavní obsah

Musí Eriksen skončit s fotbalem? Dostane kardioverter-defibrilátor

Foto: Profimedia.cz

Christiana Eriksena postihl v úvodním zápase Eura selhání srdce. Stále leží v nemocnici, kde mu voperují kardioverter-defibrilátor.

Reklama

aktualizováno •

Dánští a mezinárodní odborníci se shodli na tom, že Christian Eriksen musí dostat implantabilní kardioverter - defibrilátor (ICD). Návrat dánské hvězdy na fotbalové trávníky je vysoce nepravděpodobný.

Článek

Další léčbu dánského středopolaře, jehož boj o život sledoval v sobotu večer celý fotbalový svět, potvrdil lékař dánské reprezentace Morten Boesen. Právě ten je oslavován coby jeden z hrdinů, kteří rychlou a profesionální reakcí zachránili Eriksenovi život. V komuniké Dánského fotbalového svazu stojí, že „implantace kardioverteru-defibrilátoru po srdečním selhání je nutná vzhledem k poruchám srdečního rytmu“.

Sám Eriksen, který je ve stabilizovaném stavu v kodaňské nemocnici, toto řešení přijal. Podle dvou kardiologů, jež oslovily Seznam Zprávy, je Dánův návrat k profesionálnímu fotbalu vysoce nepravděpodobný. Je ale podle nich napřed třeba zjistit příčinu Eriksenova kolapsu během zápasu proti Finsku.

Hvězdný středopolař má za sebou dva velké přestupy, během nichž prošel zevrubnou zdravotní prohlídkou, kde se aktuálně na vyšetření srdce klade velký důraz. Skrytou srdeční vadu ale ani takové vyšetření odhalit nemusí. Christian Eriksen zamířil z amsterdamského Ajaxu v létě 2013 do Tottenhamu. Dres severolondýnských Kohoutů pak loni vyměnil za Inter Milán.

Média připomínají, že jeden z účastníků letošního Eura Daley Blind s ICD nastupuje, a dávají tak Eriksenovi naději. Jenže Blind přístroj dostal po zánětu srdečního svalu a už dvakrát během sezony 2019/2020 navzdory přístroji, který slouží k odhalení a přerušení život ohrožujících arytmií, jako je fibrilace komor či komorová tachykardie, a k prevenci náhlé srdeční smrti, zkolaboval.

Reklama

Doporučované