Hlavní obsah

Konec Faltýnkova muže z Blue Wagon. Jak vznikala buňka, která „kazí Babišovu práci“

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia', Profimedia.cz

Švachulův dlouholetý nejbližší přítel Richard Mrázek (na snímku ještě jako náměstek brněnského primátora) v pondělí vystoupil z hnutí ANO. Důvody nevysvětlil.

Reklama

aktualizováno •

Richard Mrázek nebyl tuctovým brněnským politikem hnutí ANO, s Jiřím Švachulou byl součástí systému, který založil Jaroslav Faltýnek. Brno patří mezi regiony, o nichž nyní premiér Babiš říká, že poškozují jeho práci.

Článek

Nedaleko pražského náměstí Míru je restaurace Blue Wagon. Brněnský podnikatel a pozdější politik hnutí ANO Richard Mrázek tento podnik založil v roce 2012. Dle očitých svědectví zařízení v minulosti často sloužilo k diskrétním schůzkám vlivných lidí ze soukromé i veřejné sféry. Mrázek provoz dotoval z jiných svých aktivit. Vše fungovalo na podobném principu jako u Mrázkova dlouholetého kamaráda Jiřího Švachuly, dnes vazebně stíhaného, který v Brně provozoval vinárnu Garage Wine.

V obou restauračních zařízeních se scházel i obdobný okruh lidí. Mezi nimi Jaroslav Faltýnek, nynější druhý muž hnutí ANO.

A byl to právě Faltýnek, kdo za doprovodu nynějšího olomouckého hejtmana Ladislava Oklešťka instaloval zjara 2014 Mrázka a Švachulu - v balíku se sedmi desítkami dalších osob - do brněnské filiálky hnutí ANO. Součástí této skupiny, která následně ovládla brněnské radnice, byl dnes už bývalý primátor Petr Vokřál a také Faltýnkův syn Jiří.

„Oni nám je tam všechny takto vsadili, že prý je musíme přijmout, úplně obešli stanovy. My přitom ty lidi ani neznali, protestovali jsme, ale marně,“ komentovala už dříve podivný nábor nových členů někdejší funkcionářka ANO Marie Škárková, učitelka, která svého času vedla místní organizaci Brno-střed.

Po šesti letech je i ona svědkem pozoruhodného vývoje. Hnutí ANO se od Faltýnkových lidí, kteří se mezitím přímo či nepřímo ušpinili v rozsáhlé korupční kauze Stoka, pod sílícím veřejným tlakem „očišťuje“. Ovšem tato politická deratizace paradoxně probíhá za Faltýnkovy asistence, jako by se jej předchozí dění ani netýkalo.

Šéf hnutí Andrej Babiš se byl ve čtvrtek v Brně osobně podívat. „Neobětoval jsem deset let mého života na to, aby to finále mi někdo kazil,“ řekl pak novinářům, když z Brna odjížděl.

Jako další v pořadí, kdo po vyloučeném Švachulovi a dobrovolně odcházejícím Vokřálovi hnutí v Brně opouští, je právě Richard Mrázek, někdejší investiční náměstek brněnského primátora Vokřála. V pondělí též rezignoval. Na rozdíl od Vokřála k tomu ale nedal žádné vysvětlení.

Pro mnohé Brňany zůstává s podivem, jak je vůbec možné, že právě Richard Mrázek, který je nadále předsedou kontrolního výboru brněnského zastupitelstva, dokázal v komunální politice přežít déle než rok pro Švachulově zatčení.

V Brně byla dvojice Švachula-Mrázek vždy vnímána jako siamská dvojčata. Spolu jezdili mnoho let i na dovolenou. Poslední taková cesta se měla uskutečnit v srpnu 2018, kdy byli dva týdny v Turecku.

Zhruba půl roku poté byl Švachula zatčen pro podezření z rozsáhlé korupce na radnici Brno-střed. O Mrázkových zákulisních aktivitách při ovlivňování zakázek se vyšetřovací spis ke kauze Stoka také zmiňuje, nicméně někdejší náměstek primátora mezi obžalovanými není. Jak už Seznam Zprávy uvedly, Mrázek se Švachulou měli skrytě ovládat i některé místní podniky. Jako třeba Pískovnu Černovice.

Úplně se změnil

Mrázkova exmanželka Petra Mrázek Johnová hořce lituje dne, kdy se její bývalý choť začal se Švachulou a lidmi kolem něj stýkat. Tvrdí, že to byl i začátek konce jejich vztahu, protože se exmanžel stal součástí systému, kde peníze hrají vždy prvořadou roli.

„Od té doby, co se s ním (Švachulou) seznámil, začaly se dít divné věci. On mu otevřel třináctou komnatu. Do té doby jsme nežili nijak honosný život, nepotřebovali jsme michelinské restaurace, nejezdili jsme nakupovat značkové oblečení za deset tisíc euro. To Švachula mu začal ukazovat různé degustační podniky, spolu začali jezdit nakupovat nejdražší víno do Itálie a Francie,“ uvedla mimo jiné žena.

Vykreslila také jejich společný manželský byznys ve firmě WebOnLine. Měl spočívat v provozování studia s erotickým video-chatem. Najaté modelky prezentovaly platícím zákazníkům své tělesné vnady na nejrůznějších internetových serverech s lechtivým obsahem. Teď tuto firmu pod novým názvem vlastní tři Ukrajinci.

Když autorovi tohoto textu loni v létě Petra Mrázek Johnová celý mnohaletý vztah popisovala, zpětně viděla jako bizarní už svatbu v roce 2009, které se jako host zúčastnil také Švachula.

„Byl to spíše takový VIP večírek, kde bylo asi 150 lidí, spousta starostů a místostarostů, které si běžně člověk na svatbu nezve,“ vzpomínala s rozpaky na dobu, kdy byl Mrázek především majitelem brněnské stavební firmy Arko Technology tyjící z veřejných zakázek při budování vodovodů a kanalizací. V té době byl Mrázek velmi silně napojen na vládnoucí ODS.

Namočen v kauze „Drobil“

Mrázek se zcela nepovšimnutě zapojil i do kauzy, která v roce 2010 plnila přední stránky českých novin a nakonec přinutila k odchodu z politiky tehdejšího ministra životního prostředí a člena Nečasovy vlády Pavla Drobila (ODS). Skandál se týkal fungování Státního fondu životního prostředí, kde se rozdávaly dotace na vodohospodářské projekty.

V čele fondu byl tehdy Libor Michálek. Ten o dění, které líčil jako zákulisní ovlivňování dotací a veřejných zakázek napsal v roce 2013 knihu „Zničte to, nebo to zničí vás“. Podle autora vychází ze skutečných událostí, jen jména hlavních aktérů byla pozměněna. Jedna z kapitol nese název Mráz, přičemž bývalý ředitel dodatečně potvrdil, že předlohou pro tuto postavu mu byl právě Richard Mrázek, tehdy ještě majitel firmy Arko Technology.

V té době šlo zejména o to, kdo získá mnohamiliardovou zakázku na rekonstrukci pražské Ústřední čistírny odpadních vod. Michálek mimo jiné tvrdí, že byl politickým okolím tlačen k tomu, aby bez námitek schválil zadávací dokumentaci k tendru vypsanému pražským magistrátem. To prý ale odmítal udělat.

Popsal i údajný telefonní hovor, který se na začátku září 2010 měl uskutečnil mezi ním a Mrázkem za účasti náměstka fondu Dušana Fibingra, Mrázkova dobrého známého. „Pane řediteli, v této branži nebývá zvykem dohody porušovat. Když nezajistíte realizaci dohody, rozhodně musíte počítat s tím, že to bude mít poměrně nepříjemné důsledky,“ cituje v knize Michálek údajná Mrázova (Mrázkova) výhrůžná slova.

Michálek, pozdější senátor, přitom prý Mrázka tehdy vnímal jako zástupce konsorcia, které o obří zakázku usilovalo.

Kontrakt na rekonstrukci pražské čistírny v hodnotě přes šest miliard korun nakonec v roce 2011 získalo sdružení firem, v jehož čele byla SMP CZ patřící pod francouzský koncern Vinci. A právě SMP CZ krátce poté koupila i Mrázkovu firmu Arko Technology. Jejím ředitelem navzdory změně vlastníka je až do dnešních dnů Mrázkův bratr Lukáš. Francouzi ovládaná firma i po osmi letech sídlí v objektu, který patří Mrázkově firmě Piemont.

Konto svěřené politikovi

Vraťme se ještě k Mrázkově svatbě v roce 2009. Mezi těmi, kdo na ni přišli, byl i tehdejší poslanec a pozdější šéf rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny za ODS Pavel Suchánek, s nímž měl Richard Mrázek mimořádné těsné vazby. Mrázkova exmanželka říká, že mu pomáhal s obstaráváním veřejných zakázek.

O blízkém vztahu dvojice Mrázek-Suchánek výmluvně vypovídá událost z roku 2012 těsně po prodeji Arko Technology. Jak už loni popsaly Hospodářské noviny, Mrázek si tehdy zřídil konto v kampeličce (nyní už bance) Creditas, na které poslal z výtěžku prodeje Arka šest milionů korun. Ke kontu byla vystavena jediná platební karta, přičemž kupodivu nebyla na Mrázkovo jméno, nýbrž na Suchánkovo.

Předseda rozpočtového výboru dostal k Mrázkovu účtu zcela nestandardně neomezené dispoziční právo, nikdy to neuvedl v majetkovém přiznání. V následujících letech bylo toto konto „vybíleno“ při platbách v různých podnicích s luxusním zbožím. Jak to dokládají výpisy z účtů, k nimž se exmanželka Petra Mrázek Johnová dostala v rámci vypořádání majetku po rozvodu. Tyto výpisy končí v březnu 2016, kdy na účtu z původních šesti milionů zůstalo pouhých 1425 korun.

Mnohé platby proběhly v luxusních golfových resortech arabského světa (Suchánek je náruživým golfistou), nebo třeba v Pobaltí, a to shodou okolností v době, kdy tam Suchánek spolu s dalšími poslanci pobýval na oficiální zahraniční cestě.

Mrázek ani Suchánek přitom dodnes nevysvětlili, co bylo podstatou jejich neobvyklého finančního vztahu, k němuž má informace i policie.

Suchánek pro HN loni pouze přiznal, že dispoziční právo k Mrázkovu účtu měl. Tvrdí, že z toho pro něj neplynul užitek, peníze z konta nečerpal, kartu nepoužíval. „Možná byste se měli zeptat pana Mrázka, jediný důvod byl ten, kdyby se s ním něco stalo,“ uvedl exposlanec. Vyhýbavě tehdy reagoval i Mrázek „Je to moje osobní věc, nic vám k tomu říkat nebudu, zeptejte se pana exposlance,“ odbyl otázky.

V bankéřově bytě

Je třeba dodat, že banku Creditas, kde bylo zřízeno inkriminované konto, ovládá olomoucký miliardář Paveĺ Hubáček. I on vždy patřil do okruhu lidí kolem Mrázka, Švachuly a Faltýnka. Mrázek měl po rozpadu manželského vztahu pronajatý Hubáčkův byt v centru Brna, jak vzpomíná exmanželka. Minimálně do roku 2018 měl Mrázek v Hubáčkově bance i minoritní podíl, což lze vyčíst z jeho majetkového přiznání.

Také bankéř Hubáček pravidelně navštěvoval Švachulův restaurační podnik Garage Wine, stejně tak Mrázkův pražský Blue Wagon. A tak mohou být dnes v úplně jiných souvislostech vnímány i některé problematické obchody brněnského magistrátu, které proběhly za výrazného Mrázkova přispění. Šlo třeba o spornou směnu pozemků, o níž dříve informoval deník MF Dnes. Ve finále na ní vydělal právník Jiří Kňáva pracující pro Hubáčka.

S Hubáčkem se u Mrázka v jeho pražském „Modrém vagonu“ potkával i Jaroslav Faltýnek, jak redakci detailně popsali někteří očití svědci. V té souvislosti není od věci připomenout, že byt, který v Praze nyní Faltýnek se současnou přítelkyní obývá, patří firmě Hubáčkova blízkého spolupracovníka Jiřího Salajky.

Když si Petra Mrázek Johnová měla rozpomenout na kořeny exmanželova vztahu s Jaroslavem Faltýnkem, uvedla rok 2010. Tehdy byl nynější 1. místopředseda ANO ještě vlivným regionálním politikem ČSSD (radním v Prostějově a zastupitelem Olomouckého kraje).

Vybavuje si například na opakované společné cesty s Faltýnkem a jeho tehdejší přítelkyní do rakouské vinařské oblasti Wachau. A také časté večeře v brněnských restauracích.

O vzájemných vztazích může svědčit i to, že v Mrázkově firmě Arko Technology byla tato Faltýnkova přítelkyně (Lenka Linhartová) několik měsíců zaměstnána, a to na přelomu let 2010 a 2011. V obchodním rejstříku byla vedena jako vedoucí olomouckého odštěpného závodu Arko Technology. Nevydržela dlouho, protože údajně měla problém s fungováním systému zakázek na vodovody a kanalizace, jak je Arko Technology od měst a obcí získávala.

Úzké Faltýnkovy vztahy s Mrázkem ale přetrvaly i do doby, kdy hnutí ANO na celostátní úrovni vstoupilo do vlády. V Mrázkově pražském restauračním podniku Blue Wagon jednaly svého času i špičky hnutí ANO.

„Těsně před volebním sněmem v roce 2015 si nás do Mrázkovy restaurace s dalšími krajskými šéfy svolal Faltýnek, abychom dohodli volební strategii. Mrázek tam byl tehdy také,“ vybavil si jeden z funkcionářů Babišova hnutí, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Dojde i na Faltýnka?

Nynější odchod Richarda Mrázka z hnutí ANO tak rozhodně nelze vnímat jen jako konec tuctového brněnského politika. V případu jde o víc, protože je nepopiratelně propojen i se Švachulovým.

Seznam Zprávy žádaly Richarda Mrázka, aby důvody svého náhlého odchodu vysvětlil, nakolik to souvisí s korupční kauzou Švachula. Na otázky nijak nereagoval.

Jisté je, že Mrázkovo další setrvávání v brněnské komunální politice by dříve či později muselo začít potápět i samotného Jaroslava Faltýnka.

Otazníků okolo současného dění v jihomoravské metropoli spíše přibývá, než aby ubývaly.

„Kdyby ta současná očista měla být myšlena upřímně, musel by skončit i Faltýnek, který za to vše nese politickou odpovědnost,“ říká pro Seznam Zprávy v úvodu textu citovaná bývalá funkcionářka brněnské organizace hnutí ANO Marie Škárková. Dále už ale nemá ani chuť místní politické dění komentovat.

Reklama

Doporučované