Hlavní obsah

Šéfem TOP 09 je Pospíšil, varoval před spasiteli

Jiří Pospíšil, nový šéf TOP 09. V reportáži Václava Dolejšího se podívejte, jak to na volebním sjezdu strany vypadalo.

 

Reklama

V TOP 09 nedělí končí slovy Miroslava Kalouska doba otců zakladatelů. Stranu po neúspěšných volbách povede Jiří Pospíšil. O post předsedy se ale na pražském sněmu ucházel i nepříliš známý člen strany Pavel Němec z Prostějova.

Článek

Europoslance Pospíšila (42) delegáti sněmu zvolili podle očekávání. Získal 147 ze 177 hlasů. V předsednické funkci nahradí Miroslava Kalouska, který už nekandidoval. Pospíšilův jediný protikandidát, podnikatel Pavel Němec z Plumlova na Prostějovsku, ve volbě neuspěl, dostal 13 hlasů.

Pospíšil se chce v předsednické funkci soustředit hlavně na komunální volby. Straníky vybídl, aby kandidátky otevřeli i nestraníkům. Vyjádřil připravenost pomoci všem kandidátům v obecních volbách.

První místopředsedkyní bude po nedělním sněmu dosavadní místopředsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. Řadovými místopředsedy zvolil sněm TOP 09 senátora Tomáše Czernina, bývalého poslance a dosavadního prvního místopředsedu Marka Ženíška, bývalého poslance Michala Kučeru a šéfa jihomoravské TOP 09 Jana Vitulu.

Až do sobotního večera byl bývalý místopředseda ODS a exministr spravedlnosti Pospíšil jediným kandidátem na nejvyšší stranický post. Pak se ale na pražském sněmu přihlásil do boje o post šéfa strany Pavel Němec (44), člen regionálního výboru strany v Prostějově a podnikatel z Plumlova.

Do volby se přihlásil přes svou prostějovskou organizaci, delegátům sdělil, že jeho zájem kandidovat odmítla olomoucká krajská organizace TOP 09, přičemž by se nemělo stávat, aby byli zájemci zašlapáváni.

„Zachránce je zde. V posledních dvou měsících slýchám, že není, kdo by se postavil Jiřímu Pospíšilovi jako protikandidát,” vysvětlil Němec svoje pohnutky k účasti ve volbě.

Němec se přihlásil k stylu politiky, jaký vede Kalousek, a uvedl, že právě díky končícímu předsedovi se TOP 09 nakonec do Sněmovny těsně dostala. Současně ale kritizoval předvolební kampaň TOP 09. Zaměření na kritiku šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana podle něj voliči neocenili.

Spasitel není

„Žádný spasitel neexistuje,” varoval Pospíšil ohledně jednoduchých receptů na návrat voličů ke straně. Odmítl jako mýtus tvrzení, že tradičním politickým stranám odzvonilo. „Politika bez politických stran je politika, která vede k oligarchům a totalitě,” dodal.

Kalousek se rozhodl o funkci znovu neusilovat po volební prohře koncem října. Koho ve volbě podpoří, nechtěl říct. „Nezaložil jsem firmu, založil jsem demokratickou stranu, ve které probíhají demokratické procesy. Ať bude zvolen kdokoli, může počítat s mojí pomocí,” řekl.

Reklama

Související témata:

Doporučované