Hlavní obsah

Konec karantény pro očkované. Do izolace nepůjdou ani po návratu z ciziny

Foto: SeneCura

Lidé očkovaní proti covidu-19 by od března nemuseli do karantény. Očkovaní zaměstnanci a klienti domovů pro seniory by zase nemuseli být pravidelně testováni na koronavirus.

Reklama

Od března by lidé očkovaní proti covidu-19 nemuseli chodit do povinné karantény po rizikovém kontaktu s nakaženým. Seznam Zprávám to potvrdil epidemiolog Roman Chlíbek.

Článek

Podle vedoucího epidemiologické skupiny ministerstva zdravotnictví a předsedy České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka se nyní pro očkované proti covidu-19 připravují změny v opatřeních. Jde zejména o zrušení povinné karantény, která se na ně dosud vztahovala.

„Úprava se bude týkat lidí, kteří jsou kompletně očkovaní – podmínkou tedy je, že musí mít dvě dávky a musí být minimálně 14 dní po druhé dávce. Zároveň musí mít certifikát a prokázat, že skutečně absolvovali očkování, musí to tedy být zapsáno v centrálním systému. Takový člověk ještě musí po dobu 14 dní od rizikového kontaktu být zcela bezpříznakový. Což se ale předpokládá, že bude. Kdyby měl příznaky, tak jde na PCR test a potom se postupuje podle výsledku,“ odpověděl epidemiolog na dotaz Seznam Zpráv.

Dodal, že ke změně by mělo dojít od 1. března. Její přesné podmínky nyní řeší hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Podle Chlíbka se nyní jedná také o tom, že by například očkovaní zaměstnanci a klienti domovů pro seniory nemuseli být pravidelně testováni na koronavirus. Pravděpodobnost, že by mohl naočkovaný jedinec koronavirus šířit, je totiž podle něj velmi malá.

„Jedna věc je, že se koronavirus zachytí na jeho sliznicích, tomu se nedá zabránit, vakcína totiž nedělá přepážku v ústech a v nose, aby se tam koronavirus nedostal. Dostane se na sliznice, ale není už schopen se tam množit, protože ho protilátky zneutralizují. Není tedy pravděpodobné, že by se mohl šířit dál,“ vysvětlil vakcinolog.

Třetí oblastí, které by se změny pro očkované mohly do budoucna dotknout, je cestování.

„Jde o to, aby lidé po návratu ze zahraničí nemuseli na testování a do karantény. Zrovna tak člověk, který se vrací ze zemí se zvýšeným rizikem do České republiky, by nemusel podstupovat testy nebo karanténu, je-li plně očkován,“ přiblížil Chlíbek.

Na konkrétních pravidlech se podle něj budou muset shodnout všechny země, minimálně v rámci EU. „Ale pokud vím, ještě není ani vzájemná shoda, jak má vypadat vzájemná uznatelnost očkovacích certifikátů,“ dodal.

Reklama

Doporučované